Hogyan fejlődnek a gyermekek a játszótérnek köszönhetően?

2016 szept 30. | Szórakozás

A játszótér nemcsak a szabadidő eltöltésének örömteli helyszíne, hanem rengeteg jótékony hatása is van a gyermek fejlődésére.

Az iskolapadban eltöltött hosszú idő után szerencsés, ha a gyermekek kiszabadulhatnak a természetbe, sokat mozognak, felfedezik a környezetüket – az egészséges fejlődésük érdekében ideális esetben minden nap akár 3-4 órát töltenek a szabadban.

Az 5-7 éves kor közötti időszakot a normál fejlődésben is a különösen intenzív mozgásfejlesztés időszakának nevezik. A mozgásfejlődés és az általa közvetített ingerek is hozzájárulnak az agy hierarchikus fejlődéséhez, amelynek a végeredménye a személyiségfejlődés. A finomabb szem-kéz koordináció, amelyre például a tárgykezelés épül, csak a már meglévő „durvább” szem-test koordináció bázisán jöhet létre. A felsorolt mozgásformák tehát előfeltételét képezik a finomabb motoros mintázatok kiépülésének.

Kisiskolás korban a mozgás és a cselekvés fejlődésében az ún. nagymozgások kisgyermekkorban elért szintjének megerősödése, a fejlődés fokozatos folytatódása figyelhető meg. A test arányosságának javulása és a sok mozgásgyakorlás együttesen egyre kecsesebbé váló testmozgást eredményez. A későbbiek során a mozgásos cselekvések meghatározó szerepe ugyan valamelyest csökken, de az emberi szervezet működése és a személyiség egyensúlyának megtartása szempontjából jelentősége az élet során mindvégig megmarad.

A játszótéren eltöltött idő fejleszti a kreativitásukat, a szabad játék pozitív hatással van az iskolai teljesítményre, fejleszti a kognitív képességeket, a memóriát és megtanítja a gyerekeket koncentrálni. A közös játék során megtanulnak odafigyelni a kisebbekre, esetlegesen megélik, hogy milyen érzés segíteni a másik gyereknek, ha elakad valamelyik akadálynál.

A hinták és trambulinok remekül fejlesztik a gyermek egyensúlyérzékét és mozgáskoordinációját. A különböző mászós játékok megerősítik az izomzatukat, és segítenek lenyugtatni a hiperaktív, vagy agresszív gyerekeket. A hinták, forgók, és csúszdák többek között azt a célt is szolgálják, hogy a gyerek megtanulja leküzdeni félelmeit.

A gyermekek a játékon keresztül fedezik fel a világot, és mi más lehetne tökéletesebb helyszín a játékos felfedezéshez, mint a játszótér?

Rendkívül fontos, hogy minden gyermek számára legyen elérhető közelségben kültéri játszótér, hogy megtapasztalhassa az önfeledt játék örömét. Cégünk is erre törekszik, ezért kiemelten fontos számunkra, hogy ügyfeleinket már az ötlet felmerülésekor is segíthessük szakmai tapasztalatunkkal. Játszótér tervezéssel, építéssel és kivitelezéssel kapcsolatban további információért tekintsék meg honlapunkat, a www.ips-gyermekszem.hu webcímen, illetve vegyék fel velünk a kapcsolatot a +36 26 560 358-as telefonszámon, vagy az info@ips-gyermekszem.hu e-mail címen!