Életmód – Mi történt a világgal?

2012 nov 17. | Életmód

 

 

Manapság az életünk gyökeresen megváltozott. Egy hónap, de akár egy nap is elég, hogy életünk gyökeres fordulatot vegyen. Vajon mi lesz ennek a fejlődésnek a végkimenetele? Mi fog történni?

 

Csernus Imre cikke került a szemem elé a minap, mikor éppen böngésztem téma után az interneten. Nem volt hosszú, röviden megfogalmazta gondolatait, ám mégis hatalmas igazság volt abban amit leírt.  Írásában a facebook, illetve az internet káros hatásaival foglalkozott. Mint kifejtette, az emberek többségének a facebook egy eszköz, amellyel nyomozni tud valaki más után. Ezt valaki elismeri, valaki nem. 

Ez szinte egyértelmű a mai viszonyok között. Persze alap esetben is mindenki számára sejthető, hogy a nyilvános oldalakon egy titkos csoport ellenőrzi a felkerülő tartalmakat, vagy éppen a chatszobákban folytatott beszélgetést. Manapság a felgyorsult világunkban már nem feltétlenül befolyásoló hatású a fizikai kontaktus, mint például amikor még nem volt alapvető szükségleti eszköz a számítógép és az internet hozzáférés. Ma már mindent online végzünk, mert úgy gyorsabban el tudjuk végezni halaszthatatlan dolgainkat. Hihetetlen mikor körbenézünk az utcán és egy hétéves gyerek kezében a legmenőbb mobiltelefont látjuk, a tömegközlekedési eszközökön pedig e-könyvet olvasnak az emberek. Persze tisztelet a kivételnek.

 Ezeken a példákon kívül is felsorolhatnánk még száz ilyen „problémát” amellyel nap mint nap szembesülünk, de annyira megszokott és természetes ez a jelenség, hogy szinte már fel sem tűnik. Pedig ezáltal számtalan, később az életet befolyásoló akadály adódik majd. Sajnos az emberek el fognak felejteni papírra írni, nyomtatott könyveket olvasni. Sőt lehet, hogy a nem is túl távoli jövőben, már csak múzeumokban fogunk találkozni a papírral, mint egy ósdi eszközzel.

 

Ez ugyan csak a képzelet műve, de az elkövetkezendőkben megvalósulhat. Egy kényelmes világ jön létre, kényelmes emberekkel, akiket a technika vezérel. Azért valljuk be, lehet nincs annyira ellenünkre ez a fejlődés. Nem tehetünk a tendencia ellen semmit, elvégre ez a XXI. század.