Egyszerű, gyors fagyirecept (1. rész)

2012 júl 31. | Gasztro

Meleg van, mindenkinek jól esne munka után egy-két gombóc fagylalt, de nehezen találni jó fagylaltozót. Már olyat, ahol a fagyi gombóconkénti ára nem nagyon haladja meg a 200 forintot. Nem tudom, más biztos nem sokallja, ha az „elmegy-fagyiért” 250-300 forintot kell fizetnie, én igen. Boltból még drágább a dobozos fagyi, vagy 80%-ban víz és 20%-ban ízfokozó és adalékanyag. Csináljunk otthon fagyit.

Rengetegszer neki futottam már az otthoni fagyi készítésnek, de akárhány fagylaltgép nélküli receptet próbáltam ki mindig jeges, kásás lett. Én meg fagylaltgépet nem veszek azért, hogy évente egyszer – jó esetben – kétszer használjam. És gondolom az átlagembernek nincs is kéznél egy fagyigép, ha épp rájön a fagylaltozhatnék.

De aztán rájöttem valamire. Ha fagylaltot nem is csinálhatok gép nélkül, még mindig ott van a parfé vagy a semifreddo (magyarosítva: félfagyi). Az alapvető különbség parfé és semifreddo közt csak az alapanyagban van. Az egyik tejszínnel készül a másik pedig tejszínnel és tojással. A semifreddo alapját nemes egyszerűséggel tejszín, tojás és cukor adja, hogy onnantól mit kezdünk vele csak kreativitásunktól függ. És hogy miért a félfagyi? Mert akkor sem lesz jeges, ha nem kavargatjuk álló napon át fagyasztás közben.

A semifreddo elkészítésének is van két módja az egyik a tojások előfőzésével, a másik a nélkül történik.

Íme a „hőkezelt” változat:

Hozzávalók:

Elkészítés:
  • 1 tojás
  • 4 tojássárgája
  • 3 dl jéghideg habtejszín
  • maximum 10 dkg méz
  • opcionális: 2-3 deka szárazon megpirított csonthéjas, pl. fenyőmag vagy dió

Semifreddo

Semifreddo

Tegyünk fel egy lábas vizet és várjuk meg, amíg gőzölögni kezd. Tartsuk alacsonyan a lángot. A tojást, a sárgákat és a mézet öntsük egy tálba, amit stabilan a gőz fölé tudunk rakni, méghozzá úgy, hogy az alja ne érjen bele a vízbe, mert akkor a tojásunk megfő. Kézi vagy gépi mixerrel verjük addig, míg az egész keverék kivilágosodik, és jócskán megnő, minimum 5-8 perc.

A jéghideg tejszínből verjünk habot, és amikor kemény, óvatosan forgassuk bele a felvert mézes tojást. Ha ez megvan, az egészet öntsük folpackkal kibélelt őzgerincformába, és a tetejére is hajtsuk rá a fóliát. Tegyük a mélyhűtőbe, legalább 4 óra, míg kifagy.

Ha a „hőkezelt” változatból szeretnénk gyümölcsös verziót készíteni, akkor a tejszínnel együtt keverhetünk az egészbe összeturmixolt gyümölcsöt, citrom levet. Ízlésünk szerint bármit önthetünk az alaphoz: kávét, likőröket, olvasztott csokit miegymást.

Azoknak akik nem akarnak a főzéssel vesződni…