A szürke ötven árnyalata – Soft pornó

2012 júl 27. | Kult

Egy – kezdetben szűz – egyetemista lány és Chrisian Grey (fiatal milliárdos) románcának palástolatlanul megírt szerelmes-erotikus regénye az elmúlt évek legnagyobb bestsellere a világon. A nők körében egyszerűen csak „A könyv”-ként emlegetik. Az egész világon, fodrászatokban, kozmetikákban, a pszichológusoktól a szociológusokig és háziasszonyokig mindenki E.L. James trilógiájáról vitatkozik, beszél, kérdez. Sokan a soft-pornó kategóriába sorolják.

Találgatások sorozata látott napvilágot a könyv sikerének kapcsán, mert nem tudni, hogy – a sok erotikus regény közül – miért pont erre cuppant rá az egész világ. Ami úgymond különlegessé teszi a regényt, hogy nem csak a szaftos sztorikra éhes fogyasztói társadalom, de az „értő” közönség is bújja és bátran vásárolja. A borítóról egy szürke nyakkendő – ami nem csak a már megszokott funkciót látja el a regényben – köszön felénk, ami egyébként divattá vált a rajongók körében. (Mindenkinek a fantáziájára bízom a nyakkendő további funkcióit.)

A szürke ötven árnyalata

A szürke ötven árnyalata

A Fifty Shades (Ötven Árnyalat) sorozat első részét egy ausztrál kiadó jelentette meg tavaly. A regény mára a New York Times, valamint a Barnes and Noble bestseller listájának number one-ja. (A trilógiából Amerikában 15 millió példány fogyott 3 hónap alatt, de mára Európában is hódít a „A könyv”.)

A régény egyébként a valaha volt leggyorsabban fogyó könyve lett Nagy Britanniában, maga mögé taszítva ezzel a Harry Potter-t és a Da Vinci Kód-ot. Kinek jó, kinek rossz hír, de a rajongók valószínűleg örülni fognak neki, az Universal Pictures és a Focus Features elnyerte a sorozat első részének megfilmesítési jogát (mintegy 5 millió dollárért – a Da Vinci-kódért 3 millió dollárt fizettek).

A filmmel kapcsolatban még csak találgatni lehet. Hírbe hozták már Angelina Jolie-t, mint rendező, annyit viszont tudni lehet, hogy Bret Easton Ellis egyenesen jelentkezett forgatókönyvírónak.

 

A trilógia nem más, mint „Twilight felnőtteknek” – párhuzam azért vonható, mert csak úgy mint a Twilight-ban, ezúttal is egy fiatal férfi és egy „ártatlan” lány áll a középpontban, viszont ahol Stephanie Meyer pironkodik, ott E.L. James „felkapcsolja a lámpát”. Férfiaknak és nőknek egyaránt ajánlom.