Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen? (3. rész)

2012 júl 13. | Életmód

Csökkentsd a kalória bevitelt

Ha túlsúlyos vagy, nem folytathatod eddigi étkezési szokásaid, ha tényleg fogyni akarsz.

A testzsírtömeget nem lehet csökkenteni, ha sokat eszel, sok édességet fogyasztasz. Ez nem azt jelenti, hogy esélytelen a fogyás, csak azt, hogy meg kell tanulnod, hogyan tudod limitálni az étel adagokat – például ünnepeken.

Ha veszíteni akarsz súlyodból, azzal bírhatod rá tested, a meglévő/eltárolt zsír felhasználására, hogy kevesebbet és egészségesebbet eszel.

Ez nem intenzív fogyókúrát jelent (minden ami kevesebb 1500 kalóriánál), ami általában kétféleképpen végződik, vagy legyengülsz, vagy kétségbeesetten feladod. Az gyors fogyással kecsegtető diéták gyakran egyfajta „jojó-effektussal” végződnek. A drasztikus súlyleadást, gyors súlynövekedés követi, ami egy ördögi kört eredményez. Sziszifuszi munka.

Napi 300-500 kalóriával kevesebb étel bevitele, akár heti 1-1.5 kg súlyleadást eredményez. Ez egy betartható terv. Lassúnak tűnhet, de ezzel a tendenciával egy év alatt akár 19-20 kg-ot is fogyhatsz.

Az ételek közül zsír tartalmazza a legtöbb kalóriát, tehát a legjobb módja a kalóriacsökkentésnek a kevesebb zsíros étel bevitele, inkább teljes kiőrlésű kenyerek, gyümölcsök, zöldségek fogyasztása.

Íme néhány tipp, hogyan csökkenthetjük kalóriabevitelünket, intenzív diéták helyett:

  1. Szénsavas üdítők és gyümölcslevek helyett igyál vizet
  2. Alacsonyabb zsírtartalmú tej fogyasztása
  3. Egyél kevesebbet ebédre. Például csináld meg magad a szendvicsedet. Használj kevesebb margarint, vajat és majonézt
  4. Egyáltalán ne, vagy kevesebb cukrot használj a kávéba, teába
  5. Kedvenc ételeidből kevesebbet egyél
  6. Ne repetázz a vacsorából
  7. Csökkentsd a fő étkezések közötti egészségtelen ételek – cukrász termékek, cukros sütik, rágcsák – mennyiségét
  8. Csökkentsd az alkoholfogyasztást
Ezek mind, csökkentik kalóriabeviteled és egészségesebbé is válsz.
 
És végül, ne hagyj ki egyetlen fő étkezést se a fogyás érdekében. Lehet, hogy egy étkezés kihagyása csökkenti a kalóriabevitelt az adott órában, viszont később sokkal éhesebb leszel.

Ez azért „veszélyes”, mert az éhség miatt hajlamosak vagyunk többet enni a kelleténél, sőt gyakran rossz megoldást választunk arra, hogy csökkentsük étvágyunkat. Például egy müzliszelet nem annyira egészséges mint egy tál müzli és nem is olyan laktató, ami miatt még egyszer enned kell.

A rendszertelen étkezés szintén megzavarja testünk anyagcseréjét, ami fő okozója a nehezebb fogyásnak.