Betegség-e az elhízás?

2012 aug 7. | Életmód

A vita arról, hogy az elhízás betegség-e vagy sem az elhízások és az elhízás elleni kezelések költségeinek növekedésével arányosan növekszik.

Az elmélet mellett állók hangsúlyozzák, hogy az elhízás igenis betegség, mert genetikai és biológiai tényezők okozzák, vagy olyan betegségek, amelyek elhízással járnak – példának okáért a hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködése), Cushing-szindróma (mellékvese túlműködése), policisztás ovárium szindróma (petefészek megbetegedése).

Akik nem osztják ezt a véleményt, úgy vélekednek, hogy az elhízás nem lehet betegség, mert az egyén életstílusától, étkezési szokásaitól és a környezeti hatásoktól – lakhely, társadalmi közeg, gazdasági helyzet, stb. – függ.

Mellette:

  • Az elhízás – mint más betegségek – rontják a szervezet normális működését. Azok az emberek, akik túlsúlyosak, felesleges zsírszövetekkel rendelkeznek, ami a bizonyos molekulák és mediátorok túltermelését eredményezi a testben, amik a táplálékbevitel és az energiakiadás szabályozását kórosan befolyásolják.
  • Az elhízás más betegségekhez hasonlóan csökkentik a várható élettartamot vagy halált is okozhat. A felnőtteknél az elhízás 3 év mínuszt jelent, míg az extrémebb elhízás akár 10 évvel – csak úgy, mint a dohányosoknál – is csökkentheti életünk időtartamát.
  • Kutatások kimutatták, hogy a túlsúly örökletes, ezért az kizárható, hogy valaki azért hízik el, mert nincs akaratereje vagy sokat eszik. Az elhízás sokkal inkább genetikai predesztináció.
  • Az elhízás növelheti a cukorbetegség és rák kialakulását.

Ellene:

  • Az elhízás nem szükségszerűen jár együtt a szervezet normális működésének romlásával, míg a betegségek egyértelműen mindig.
  • Más betegségekkel ellentétben az elhízás nem jár együtt halállal vagy rövidebb élettel. Rengeteg olyan ember van, akik teljes, hosszú és egészséges életet tudnak élni még elhízottan is.
  • Az elhízás személyes felelősség kérdése. Az emberek általában azért híznak el, mert nem megfelelő az étrendjük és/vagy nem mozognak eleget.
  • Az elhízás az „ülő életforma” eredménye, nem betegség. Például ma sokkal többet töltünk ülve a számítógép vagy tévé előtt és ehhez képest kevesebbet tornázunk/mozgunk, mint mondjuk 40 évvel ezelőtt.