Pánikbeteg vagyok?

2023 ápr 21. | Életmód

A pánikroham gyakoribb probléma, mint gondolná, egy-egy rosszullét azonban nem nevezhető kórosnak, a pánikbetegség ennél sokkal összetettebb. De akkor honnan tudhatja, hogy átlépett egy határt, és ki kell mondani, hogy már pánikbetegségről van szó? Az alábbiakban ezt a témát járjuk egy kicsit körül, hogy könnyebb legyen eldönteni, mikor van szükség szakemberre.

Egyéb szorongásos betegségekkel szemben a pánik legfőbb ismérve, hogy a rohamok mindig váratlanul csapnak le, és amilyen hirtelen jönnek, olyan gyorsan el is múlnak. Egy-egy roham általában néhány percig nevezhető igazán kritikusnak, de az egész legfeljebb fél órán keresztül tart. Ez talán nem tűnik olyan hosszú időnek, a tünetek azonban rendkívül intenzívek.

A pánikrohamok legfőbb ismérve az intenzív, néha megmagyarázhatatlan félelemérzet, de érzékelészavar, időbeli és térbeli kontrollvesztés, a külvilágtól való elszigeteltség érzése is szerepel a jellemző tünetek között. Ezeket számos fizikai tünet kísérheti, olyanok, mint a felerősödött szívverés, fulladásérzés, remegés, fokozott izzadás és szédülés. Mindezek szinte bármilyen kombinációban előfordulhatnak.

Ha a tünetek közül egyszerre legalább 4-5 egy időben jelentkezik, szinte biztosra vehető, hogy az egy pánikroham. A probléma elsősorban a fejlett országok lakosságát érinti, főleg a nőket, náluk ugyanis kétszer olyan gyakori, mint a férfiaknál. A pánik a fiatal felnőttekre jellemző a leginkább, az első roham többnyire már 24 éves kor előtt jelentkezik.

Az alkalmi rohamok azonban nem tartoznak a betegség kategóriába, az egészséges emberek körülbelül 10%-a évente egyszer átél hasonlót, de legalább életében egyszer szinte mindenki. Pánikbetegségről akkor beszélhetünk, ha a rohamok ismétlődő jelleggel jelentkeznek, ami idővel a lehetséges következő roham miatti szorongást idéz elő.

A rosszulléteket nehéz objektív módon elemezni, az interneten fellelhető tesztekre pedig nem célszerű hagyatkozni. Ha felmerül a gyanú, hogy pánikbetegségről lehet szó, a legjobb mielőbb felkeresni egy szakembert, például Thiery Henriette, klinikai szakpszichológust.

A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!