A munkavédelmi kockázatértékelés fontosságáról bővebben

2017 dec 29. | Üzlet

A legtöbb munkakör veszélyeket rejt magában, elég csak egy gyártelepre, vagy szervizre gondolni, ahol a munkavállalók olyan körülmények között végzik feladataikat, amelyek akár baleseteket is okozhatnak. Ahhoz, hogy ezek kockázatával, veszélyességi szintjeivel tisztában legyenek, a munkáltatóknak munkavédelmi kockázatértékelést kell készíttetni.

A munkavédelemi szaktevékenység egyik alapeleme a munkavédelmi kockázatértékelés, ami egy alapos áttekintése annak, hogy a szóban forgó vállalkozásokban mi károsíthatja és veszélyeztetheti az alkalmazottakat, és hogyan védekezhetnek a káros hatások ellen. A munkavédelmi kockázatértékelést a felmérést végző szakemberek egy dokumentumban foglalják össze, amely tartalmazza az adott területen felmerülő összes lehetséges kockázati tényezőt, a veszélyforrásokat, a veszélyeztetettek körét, végül, de nem utolsó sorban a veszély jellegét és annak mértékét. A kockázatértékelés dokumentumában általában részletesen kitérnek az alkalmazott munkaeszközök, veszélyes anyagok tulajdonságaira, továbbá a megfelelő, rendeltetésszerű használatukra is.

Magyarországon 2002 óta kötelező a munkáltatóknak elkészíttetniük a munkavédelmi kockázatértékelést, ugyanis ellenkező esetben komoly pénzbírságra számíthatnak, mivel ebben a formában veszélyeztethetik a munkavállalók testi épségét, hiszen így az alkalmazottak nem kapnak tájékoztatást a munkakörükről és annak veszélyességi szintjéről. A munkavédelmi kockázatértékeléssel kapcsolatos törvényt 2011-ben módosították, amely több olyan szituációra is kitér, amikor elkerülhetetlen ezen dokumentum elkészíttetése, de a szakemberek általában azt tanácsolják a cégvezetőknek, hogy három évente végeztessék el ezen felméréseket.

Ha Ön is szeretné elkészíttetni a munkavédelmi kockázatértékelést egy tapasztalt szakemberrel, forduljon hozzám bizalommal! Nagy László vagyok, munkavédelmi szakértő, és garantálom, hogy maximálisan elégedett lesz szolgáltatásaimmal! Bővebb információkat a honlapomon találhat, amelyet a www.munkavedelemkepviselet.hu címen találhat meg. További kérdés esetén hívjon telefonon, a 06-20-775-9701-es számon, vagy írjon e-mailt a munkavedelem.kepviselet@gmail.com címre!