A betegszabadság és a táppénz közötti különbségek

2017 szept 13. | Életmód

A betegszabadság és a táppénz szavak mindenkinek ismerősek, ám sok munkavállaló azt gondolja, hogy a két szó egymás szinonimája, és ez így nem igaz. Érdemes ismernünk a kettő közötti különbséget, ugyanis nem mindegy, hogy ki, mit és hogyan fizet ezekben az esetekben.

Betegszabadságból 15 nap illeti meg a munkavállalót egy évben, ugyanúgy működik, mint a szabadság (munkanapokon lehet kivenni, év közben kezdődő munkaviszony esetén arányosan csökken a száma), és akkor lehet felhasználni, amikor betegség miatt keresőképtelenné válunk. A betegszabadságot a munkáltató fizeti, az összeg a távolléti díj 70%-a.

A táppénz akkor lép érvénybe, amikor a betegség meghaladja a 15 napot, vagyis a betegszabadság megengedett mértékét. A táppénz és a betegszabadság közötti egyik nagy különbség, hogy míg utóbbi csak a munkanapokra, a táppénz a hét minden napjára jár. Táppénz maximum egy évig járhat, de ehhez bizonyos követelményeknek meg kell felelnie a munkavállalónak. Egyrészt legalább 1 éves munkaviszonynak kell fennállnia hozzá, illetve az is kikötés, hogy a megelőző egy évben a munkavállaló nem részesült táppénzben. Minimum két év munkaviszony után a kereset 60%-a jár táppénzként, ennél kevesebb munkaviszony esetén 50%.

A táppénz ideje alatt a munkáltató felmondhat a munkavállalónak – kivéve terhesség esetén – ám ez is szabályokhoz kötött. A felmondási idő csak akkor kezdődhet, ha már a munkavállaló betegség miatti keresőképtelensége nem áll fenn. A felmondási idő általában 30 nap, de ez a munkaviszony éveinek számával növekedhet.

Munkáltatóként segítségre lenne szüksége a betegszabadság és a táppénz kifizetésének adminisztrációjában? Válassza könyvelő irodánkat! További információért látogasson el honlapunkra, a www.balancekft.hu webcímre, és tekintse meg szolgáltatásainkat! Kérdés esetén bátran vegye fel velünk a kapcsolatot a 06-1-203-4405-ös és a 06-1-209-5568-as telefonszámok valamelyikén, illetve a balance@balancekft.hu e-mail címen!