Miért szól zene a legtöbb személyliftben?

2016 okt 27. | Kult

Akik rendszeresen közlekednek személylifttel, bizonyára észrevették, hogy általában zene szórakoztatja a liftben utazókat, míg eljutnak egyik emeletről a másikra. Az egyik fő jellegzetessége a személyliftben szóló zenének, hogy nincs benne ének, csak instrumentális dalokat hallhatunk. Ugyanezekkel a dallamokkal találkozhatunk a hívásvárakoztatás során, a repülőtéren, vagy a plázákban is. De miért pont ilyen típusú zenéket hallhatunk a személyliftekben, és kinek volt ez az ötlete?

A személylift zene kitalálása nem más nevéhez köthető, mint George O. Squier tábornokéhoz, aki Muzak nevű vállalkozásában tevékenykedve dolgozott a háttérzene beépítésén, mindezt az 1920-as években, amikor a rádió még koránt sem volt elterjedt. A személylift zene célja az volt, hogy a kellemes dallamok megnyugtassák az ideges utazókat. Ma már viszonylag kevés ember viszolyog a liftben, de akkoriban még nagyon kellemetlenül érezték magukat azok emberek, akik egy fémdobozban utaztak a felhőkarcolók felsőbb emeleteire. Arról nem is beszélve, hogy akkoriban a liftek még elég zajosak voltak, és a zene segített elnyomni a kellemetlen hangokat.

Manapság azért is maradhatott meg a személyliftek háttérzenéje, mert egyrészt hozzászoktunk, másrészt teljes csöndben utazni egy tucat ismeretlennel kellemetlen lehet. A háttérzenének egyébként meglepő előnyei is vannak. A Muzak a ’40-es években felmérésekkel bizonyította, hogy az instrumentális zene hallgatása produktívabbá teszi a dolgozókat. Ezen kívül azt is kimutatták, hogy ha a vásárlók liftzenét hallgatnak, mielőtt bemennének a boltba, többet fognak vásárolni. Ezért is használhatnak ma a cégek és plázák is háttérzenét a személyliftekben.

Ha lift tervezésére, kivitelezésére, javítására, vagy karbantartására van szükség, forduljon hozzánk bizalommal! Tekintse meg szolgáltatásinkat honlapunkon, a www.interlift.hu webcímen, és vegye fel velünk a kapcsolatot a +36-1-334-4512-es telefonszámon, illetve az interlift@interlift.hu e-mail címen!