Játszótér mindenki örömére!

2016 jún 3. | Szórakozás

Szerencsére manapság egyre fontosabbá válik a családbarát szemléletmód. A szállodák, fürdők, bevásárlóközpontok, strandok és egyéb szórakoztató központok célja, hogy minden látogató számára biztosítsák a szórakozást és kikapcsolódást, a kisgyerekektől az idősekig. Az iskolák, óvodák, napközis táborok és minden, gyermekekkel foglalkozó intézmény is mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyermekek két óra, foglalkozás között a játék során biztonságos körülmények között fejleszthessék képességeiket. Ez utóbbi mondat legfontosabb gondolata a biztonság. Enélkül nem szabad, nem lehet játszóteret, közösségi teret működtetni. Amennyiben azonban ez biztosított, számos lehetőség áll a gyermekekkel foglalkozók, gyermekek szórakoztatását célul kitűzők rendelkezésre.

A játszóeszközöket elsősorban két fő területen használnak: kültéren és beltéren.

Kültéri eszközök elhelyezhetők – közterületen, szállodákban, strandokon, gyermekekkel foglalkozó intézményekben épített – játszótéren, kalandparkokban, sportpályákon.

A játszótér ma már nem csak hintát, csúszdát és mászókát jelent, hanem egy olyan közösségi teret, ahol a gyermekek szociális elszigeteltsége csökken. Ahol fejlődik az egyensúlyérzéke, kéz-szem koordinációja. Ahol megtanul küzdeni, átlépni saját határait. Ahol úgy érzi, egy közösséghez tartozik.

Előnye és egyben hátránya is, hogy mindezt a szabad levegőn teszik. Előnye, hiszen a szabad levegő oxigénben dúsabb, mint a szoba levegője, ezáltal a gyermek szervezetében az anyagcsere gyorsabbá válik. Jobb lesz az étvágya, az emésztése és este könnyebben alszik el. A friss levegőn való mozgás erősíti az immunrendszert, növeli az állóképességet, megelőzi a betegségek kialakulását. Hátránya, hogy ki van téve az időjárás viszontagságainak és a felügyelet hiánya miatt nagyobb a szándékos rongálás veszélye.

A játszótéri eszközök széles tárháza segít elérni azt a célt, hogy a gyermekek a szabadtéri mozgást válasszák a számítógépezés helyett.

A játszóterek mellett – sokszor kiegészítve azt – egyre elterjedtebbé válik a beltéri gyermek játszórészek kialakítása is, melyeket elsősorban két különböző céllal hoznak létre.

Az első típusba azok a játszóházak tartoznak, melyeknek egyetlen célja a gyermekek szórakoztatása. Itt senki nem szól rájuk, ha kieresztik a gőzt és a szaladgálás, kúszás, mászás által levezetik az esetlegesen felgyülemlett feszültséget. Nyugodtan kiabálhatnak és senkit nem zavar, hogy folyamatosan vibrál a levegő. Itt minden értük, nekik van.

Szállodákban, fürdőkben, bevásárlóközpontokban, orvosi rendelőkben, kiskereskedelmi egységekben kiegészítő szolgáltatásként működtetnek játszószobát, játszósarkot, melynek célja, hogy a gyermekek is jól érezzék magukat, amíg az édesanyjuk vagy édesapjuk pihen, ügyet intéz vagy vásárol.

Mindkét területen – beltéren és kültéren egyaránt – rengeteg különböző funkciójú és stílusú eszköz áll rendelkezésre, így mindenki kialakíthatja a saját igényeinek, elképzelésének megfelelő közösségi teret. A tematikus, egyedi termékek által pedig biztosítható a sokszínűség, a változatosság.

Az IPS-Gyermekszem Kft-t az a cél vezérli, hogy a felhőtlen játék örömét láthassák gyerekek és felnőttek arcán, amikor az általuk épített játszótereken és beltéri játszóházaikban töltik szabadidejüket.  Különös figyelmet fordítanak arra, hogy az általuk épített játszóterek és játszóházak minden biztonsági követelménynek megfeleljenek, így a gyermekek a mozgásfejlődés során biztonságosan megépített környezetben tehetnek szert újabb tapasztalatra, biztonságos eszközök segítségével feszegethetik határaikat.

Látogasson el a www.ips-gyermekszem.hu honlapra, vagy kérjen további tájékoztatást az info@ips-gyermekszem.hu e-mail címen!