A Geotermikus Energia Előnyei

2012 aug 9. | Technológia

Ahogy a fosszilis üzemanyagok iránti bizalmunk egyre inkább csökken, úgy tűnik az új energiaforrás a föld mélyén rejlő forróság kiaknázása – a geotermikus energia – lehet. Igaz nem igazán használják még olyan tényezők miatt, mint például a földrajzi fekvés és a termelés költségessége. Azonban, mivel a fosszilis üzemanyag tartalékok drasztikusan csökkennek, a geotermikus energia egyre inkább költséghatékony megoldásnak tűnik. Persze – mint mindennek – a geotermikus energiának is megvannak a maga előnyei és hátrányai. Íme, az előnyök:

  1. Jelentős költségmegtakarítás: A geotermikus energia alacsony fenntartási költséggel jár, mivel az energiaveszteség 80%-kal kevesebb, mint a fosszilis energiahordozók esetében, plusz az energiatermeléshez nincs szükség üzemanyagra.
  2. A fosszilis üzemanyagok háttérbe szorítása: A fosszilis energiahordozóktól való függőségünk úgy fog csökkenni, ahogy a geotermikus energia felhasználása egyre inkább elterjed. Az olaj egekig szökő ára egyre több országot kényszerít arra, hogy a tiszta geotermikus technológiát alkalmazzák. A fosszilis energiahordozók égetése üvegházhatású gázok felszabadulását eredményezi, ami a globális felmelegedés legfőbb okozója.
  3. Nincs környezet szennyezés
  4. Közvetlen felhasználás: A kiaknázott hőenergia azonnal, helyben felhasználhatóvá válik.
  5. Munkahelyteremtő és gazdasági előnyök: Az energiát helyben meg lehet termelni, nincs szükség az üzemanyag más országokból történő importálására és emellett a geotermikus energiát termelő erőművek rengeteg embernek adhatnak munkalehetőséget.

Bár a fent említett előnyök azt bizonyítják, hogy a geotermikus energia önmagában is kitűnő lehetőséget biztosít egy tisztább, biztonságosabb környezet megteremtésére, valamint olcsó, megbízható, egyszerű, tiszta és megújuló energiaforrás, mégis van néhány hátulütője, ami miatt még nem hasznosítják teljes egészében.

A geotermikus energia hátrányairól itt olvashatsz.