Kell-e a gyerekeknek bármilyen oltás?

2012 aug 7. | Életmód

Mindig halljuk, hogy ilyen-olyan oltásokra van szükségünk, annak érdekében, hogy elkerülhessünk bizonyos betegségeket. De vajon tényleg szükség van-e a gyerekeknek védőoldásra?

Azok szerint, akik igennel „voksolnak” a védőoltások mellett, ezek az oltások biztonságosak és a XX. század legnagyobb egészségügyi vívmányaként emlegetik. Rámutatnak arra is, hogy egyes betegségek – rubeola, torokgyík, szamárköhögés – évente több száz, ha nem több ezer csecsemő életét követelték, amelyek a védőoltásoknak köszönhetően ma már megelőzhetőek. Állítják, hogy a védőoltásokról megjelent cikkek gyakran félrevezetőek, elfogultak és hibásak.

A másik tábor arra hivatkozik, hogy a gyerek immunrendszere a legtöbb fertőzéssel meg tud birkózni és a vakcinák lehetséges mellékhatásai miatt – rohamok, bénulás, halál – nem éri meg a kockázatot azok beadása az egyébként nem életveszélyes betegségek ellen. Továbbá állítják, hogy számos tanulmány bizonyítja, hogy egyes védőoltások kiváltó okai lehetnek olyan betegségeknek, mint az autizmus, az ADHD (Figyelemhiányos Hiperaktivitás Zavar) vagy a sclerosis multiplex.

Mellette:

  • A védőoltásokat kötelezően be kell adni a gyerekeknek. Egy egyénnek sincs joga arra, hogy megkockáztassa a lakosság egészségét a saját erkölcsi, filozófiai vagy vallási értékrendjének érvényesítése érdekében.
  • A vakcinák felszámolhatják a betegségeket és megelőzhetik a halált. A kötelező oltásoknak hál a gyermekbénulás és a himlő már megelőzhető.
  • A oltás beadásának elmulasztásával nagyobb kockázatot rejt, mint a beoltás.

Ellene:

  • Egy kormánynak sincs meg a joga arra, hogy beleavatkozzon a szülők gyermekükkel kapcsolatos egészségügyi kérdésekbe.
  • Egyes szülők vallási meggyőződésből ellenzik a kötelező védőoltásokat. Az ő kényszerítésük emberi jogokat sért, hiszen mindenkinek joga van vallásának szabad gyakorlására.
  • A vakcinák gyakran szükségtelenek, amikor a halál vagy a szövődmények kialakulásának esélye kicsi. A legtöbb megbetegedés ma már elkerülhető, mivel a személyes higiénia fejlődött, a vizet tisztítják, a szennyvizet elvezetik és az ételeket is higiénikusabb környezetben dolgozzák fel.
  • Nem éri meg vállalni a kockázatot az esetleges mellékhatások és szövődmények fényében.