Gengszterosztag

Gengszterosztag

A filmet két mondattal lehetne jellemezni. Maffia kontra rendőrség a negyvenes-ötvenes években. Harc, mely a mindennapi életet befolyásolja. Azonban ez nem ennyire egyszerű. Lássuk miért…

 Mikor beültem a moziba tudtam, hogy ha Ryan Gosling játszik ebben a filmben, akkor nem csak öldöklés lehet benne. Gyanúm be is igazolódott, mivel elég meghatározó karaktert osztottak rá, amit jól is teljesített, mint ahogyan azt mindig szokta. A mellett hogy ő tökéletes munkát végzett, elismerés illeti az összes színészt, aki játszott a filmben. 

Személyes elvárásaimnak (márha egy filmkritikusnak lehet ilyenje) megfelelt, sőt túlszárnyalta a film. Aki szereti az akciót, a vért és az izgalmat, annak erősen ajánlott a produkció megtekintése.
Mondhatni kötelező filmmel állunk szemben.

A jófiúk

A jófiúk

Na de nézzük magát a film tartalmát:
Los Angelesnek volt már királya. Mickey Cohen (Sean Penn) korlát és gátlás nélkül uralkodott a városon. A negyvenes-ötvenes években a kábítószer- és fegyverkereskedelem, a kuplerájok és a tiltott játékbarlangok mind neki adóztak. De nemcsak a bűnözők voltak az alattvalói; a rendőrség és a politikusok is az udvartartásába tartoztak. A gengszterfőnök uralmának alig volt határa. Csupán néhány őrült, vakmerő zsaru hitte azt, hogy meg kell őt állítani. John O’Mara (Josh Brolin) és Jerry Wooters (Ryan Gosling), az LAPD veteránjai: ők még hisznek abban, hogy ez a város nem a maffiáé, és nekik az a dolguk, hogy a tisztességet védjék.– írja a Port.hu.

 A film egyáltalán nem indokolatlan semmilyen szempontból. Ha csak megnézzük a mai világot, ugyan ez a történet játszódik le mindenhol. A rendőrség nem tud és gyakran nem is akar mit kezdeni a maffiával, ennek következtében az növekszik, gyarapodik. Ebben a filmben sem ritka a gyilkosság, mint ahogyan a való életben sem. A vér mindenhol folyik, de sehol sem olyan szinten hogy az már zavaró legyen. Áldozatok szempontjából a meccs kiegyenlített, mindkét fél számára okoz a másik veszteséget, mégsem érzem úgy, hogy elcsépelt, sőt mi több unalmas lett volna a film.

A maffiafőnök és két embere

A maffiafőnök és két embere

Hibákat gyakorlatilag nem is fedeztem fel, csupán egyetlen apró momentum volt, ami talán nem volt kidolgozva annyira, mint amennyire lehetett volna. Amikor a maffia megöli a jó oldal „poloskáját” a rádióst, a maffiózó kabátja felgyullad. Nem értem, hogy miért nem használták ki ezt a momentumot jobban. Bár lehet, hogy jobb is volt így.
Az alkotók továbbá meghagyhatták volna az esélyt egy második részre, amit ügyesen be is építettek a történetbe. A film vége felé már-már feladódni látszik a küzdelem – a jó oldal rádiós poloskáját, aki a lehallgató készüléket szerelte be a maffiafőnök főhadiszállására megölték, a jó oldalt képviselő emberek családjait veszély fenyegeti – de mégsem. Mikor már erre gondoltam és már elkezdtem várni a második részt, akkor jött el a nézői orgazmusom, vagyis a tetőpont és a megoldás.

A két főnök

A két főnök

A pandúrfőnök felszívja magát és le akar számolni végleg a maffiával. Persze egyedül nem tudja bevenni az erődöt ami a rosszfiúk kezében van, így végül társai is vele tartanak. Leölnek minden statisztát, majd bemennek az épületbe. A maffiafőnök elindul eléjük, hogy maga végezzen az őt tönkretevő csapattal. Mészárolni nem tud, de kimenekül ami előtt egy autó várja. Beszáll és elhajt, de menekülés közben a pandúrfőnök ráragad – illetve az autóra- lelövi a sofőrt, amitől az autó lesodródik az útról, de egy szökőkút megállítja. Kiszáll a főnök és a gorilla az autóból, a gorillát lelövi a jófiúk csapatából a „villámkezű” és tanítványa. A két góré elkezd boxolni, ami szintén elég jóra sikeredett a filmben. A végső győzelem a rendőrfőnököt illeti meg, aki kiüti a maffia legyőzhetetlen főnökét, ezzel porig alázva őt méltóságában. A jófiúk győznek, mindenkit lesittelnek – persze aki élve maradt a tűzharcban – majd mindenki megy tovább boldogan és csöndben, ahogyan a történet elején feltűntek. Ennyi.

Összességében a Gengszterosztag egy izgalmas film, tele akcióval és brutalitással. Nem túlzó, helyénvaló benne minden. Alapjában véve ajánlható mindenkinek aki érettnek érzi magát, hogy az alvilág nyomába eredjen.

 

 

Comments are closed.

Facebook

Google Plus