„Vörösmarty” puncs és karácsonyi forgatag

2012 nov 26. | Szórakozás

Egy-két nap és ebben az évben is elérkezik a December. Az időjárás is egyre inkább azt sugallja, vége az ősznek, a hajnali fagyok pedig már előrevetítik a téli hideg, csípős, didergős napokat. S bár tudom, sok embernek ez az időszak a letörtség, kedvtelenség állapotát hozza el, nekem az első gondolatom az volt, hogy ‘jajj de jó, nemsokára itt a karácsony’. 

Persze a bevásárlóközpontok már jóformán akkor elkezdik felrakni a karácsonyi dekorációt, amikor még javában érezzük a napsugarak melegét, de az igazi ünnepi hangulat akkor még sehol sincs. Majd vagy fokozatosan, vagy hirtelen elkezd lekúszni a higanyszál a kültéri hőmérőkben és egyre hitelesebbé válnak az előbb említett hipermarketekben és plázákban integető mikulások és felaggatott dekoranyagok, és óhatatlanul elkezdődik a hangolódás a karácsonyra. 

Így történt ez a budapesti Vörösmarty téren is, ahol november 16-án kezdetét vette a 14. Budapesti Karácsonyi Vásár. Igazi ünnepi hangulatba esik itt az ember egyik pillanatról a másikra, már abban a pillanatban, ahogy meglátja a hatalmas kivilágított fenyőfát. Aztán meghallja a jól ismert karácsonyi dallamokat, és azon kapja magát, hogy már dúdolja is magában, miközben céltalanul bolyong a különböző kézműves termékeket kiállító bódék között, megcsodálva a szebbnél szebb iparművészeti remekeket. Szinte álmodozva jár-kel itt mindenki, látni a szemekben az elmélázó gondolatokat, ahogy lélekben már maguk elé képzelik a meleg szobát, a szentestén összegyűlő családot, az ünnepi vacsorát. Ha pedig már azon kapják magukat, hogy a sokadik körüket róják le így ábrándozva a standok között, hirtelen feleszmélnek ebből az áhitatból és megcsapja orrukat a gőzölgő forró italok és finomabbnál finomabb ételek illata. Ekkor pedig már végképp nem tud ellenállni ezeknek a csábításoknak. Itt megtalálhatja mindenki a számára legmegfelelőbb melegítő italt. Megtalálhatóak itt a listán a különféle ízű puncsok, forralt borok, forró csokoládék, kávékülönlegességek és természetesen a magyar ember legtradicionálisabb testhőjavító itala a pálinka. Ha valaki pedig megéhezett volna időközben akkor szintén nem kell kétségbeesnie, mert bőségesen jóllakhat az ételstandokon kínált tradicionális magyar fogásokkal és az édességes pultokon sorakozó süteményekkel, kürtőskaláccsal, zsanna-mannával.

És természetesen a programokban sem fukarkodtak a szervezők. Naponta 17-20 óráig várják a látogatókat (kicsiket és nagyokat egyaránt) a színpad elé a különböző zenei stílusokat képviselő művészek, táncosok, bábelőadások, énekmondók. A legkisebbekre is gondoltak, hiszen a szeretettel várják a pedagógusok a gyerekeket, fűtött sátorban, különböző programokkal, kézműves foglalkozásokkal, játszóházzal ráadásul mindezt térítésmentesen, hétköznapokon 14-18 óráig, hétvégén 10-13 valamint 16 és 19 óra között. Ráadásul még a finn Mikulás is látogatását teszi a forgatagban december 6-án 15-16 óra között.

Mindent egybevetve tehát azok, akik még nem érzik át igazán a közelgő karácsony hangulatát, mindenképp szánjanak legalább egy délutánt rá, hogy elmerüljenek a 14. Budapesti Karácsonyi Vásár ünnepi forgatagában. Remek családi, baráti program, sőt mi több, kimondottan alkalmas romantikus randihelynek is. Szóval téli kabátokat, sapkát, sálat, kesztyűt elő és irány a Vörösmarty tér!