A szalmatető készítés hagyományai ma is élnek

2023 nov 6. | Lakberendezés

A természetes eredetű építőanyagok többnyire növényi részek felhasználását jelentik. A szalmatető készítés is erre a hagyományra épül.

A növényi anyagok építészetben történő felhasználása egyrészt a tradíciók része, másrészt a környezetbarát irányzatok alapvető eleme is. A cél az, hogy olyan alapanyagok alkossák az épületet, amik harmóniában vannak annak környezetével. A teljes épület legyen a természettel szerves egységben, ne pedig elkülönüljön attól.

Szalmából tetőt? Ma is érvényesülnek a szalma jó tulajdonságai 

A szalma a népi építészetben kézenfekvő tetőfedő anyag volt, mert könnyen hozzá lehetett jutni. A többféle módszerrel is a tetőre rögzíthető szalmafedésnek tájanként különböző elnevezése és formája volt, de mindegyik ugyanazt tudta nyújtani.

A több rétegben felhordott szalma azon kívül, hogy sokoldalú és tartós tetőfedést eredményezett, arra is lehetőséget adott a készítőknek, hogy különféle formák, alakzatok szülessenek a kezük alatt. A szalmatetők ennek köszönhetően egyedi és mutatós építmények voltak.

A szalmatető nem ázik be, semmilyen csapadék nem jut be a tetőszerkezet alá. A rozsszálak, amikből a szalmatető egyik változata, a zsúptető általában készült, elzárták az utat a víz elől és le is vezették az esőcseppeket. Emellett kiválóan hőszigetelt is, tehát minden évszakban óvta a túl melegtől vagy a túl hidegtől a lakókat. Érdekesség, hogy a szalmából rakott tetőt hagyományosan, nyirkos, párás időben készítették, mert a szálak így jól egymáshoz tudtak tapadni és a tetőt tömörebb formában alkották meg.

A tetőfedéseket növényi alapanyagokból készítjük, professzionális szinten. A munkáinkról színesebb képet kaphat, ha a www.naturteto.hu honlapunkon megnézi eddigi megbízásainkból készült, képes összefoglalónkat. A natúr tetőket nemcsak tervezzük és megalkotjuk, hanem a javításukban, karbantartásukban is örömmel segédkezünk. Lépjen kapcsolatba velünk minél előbb és beszéljünk a részletekről a naturteto@gmail.com email címen vagy a 36-30-858-81-67 számon!