Díszfaiskolánkból rendeljen örökzöldet!

2023 okt 5. | Életmód

Díszfaiskolánk kínálatában a kertek és udvarok örök slágere, a tuja is megtalálható. Mit tud ez az örökzöld növény, ami miatt évtizedek óta toplistás kerti dísz?

A tujának több fajtája is ismert, például létezik törpe méretben, kúszni tudó változatban, gömb vagy nyúlánk formában is. A legtöbb udvarban a kerítés mellé ültetik a sövény vagy az oszlopos fajtákat, kihasználva, hogy élő, zöld kerítésként viselkedik.

A tuja egész évben zöldellő dísze lesz a terasznak is, mert dézsába, cserépbe is ültethető, nem csupán az udvarok kiváltsága tujával büszkélkedni. A méretben, növekedési tempóban, nevelési igényben is változatos fajták között mindenki megtalálja a kertjéhez, erkélyéhez illő örökzöldet.

A tuja nevelésének alapjai

Ez az örökzöld alapvetően bárhol jól érzi magát, de akkor virul a legjobban, ha a félárnyékos, nem tűző napra kerül. Méreténél fogva szabadföldben tud igazán szépen fejlődni, de megbarátkozik a megfelelő méretű dézsával is. Kis helyre ültetve szem előtt kell tartani, hogy több vizet és tápanyagot igényel a növény. A meszes földet kerülje, ha azt szeretné, hogy a tuja ne csak túlélje a napokat. Helyette az enyhén savanyú, dús tápanyagú föld kerüljön a gyökerekre.

Mielőtt tuját rendelne, érdemes észben tartani, hogy csak következetes foglalkozás mellett lesz igazán szép. A szépen fejlődő, egészséges növény rendszeres és jól kiszámított víz és tápanyag utánpótlást igényel. Nem maradhat el a metszés, alakítás sem, főleg akkor, ha szabályos formák, sövény alak kialakítása a cél.

Évente minimum egyszer, de inkább két-három alkalommal kell metszeni a tuját. Áprilisig tavasszal és augusztusi befejezéssel kell mértékletesen nyírni az ágakat. Sövényhez körülbelül fél méter távolságot hagyva ajánlott ültetni a tujákat. A jól tartott növények évente akár 60 centimétert is nőhetnek és elérhetik az öt métert is.

Díszítse ingatlanát díszfaiskolánkból vásárolt növényekkel! A www.baloghfaiskola.hu webcímen közzé tettük az elérhetőségeinket: 06-66-254-301, 06-30-300-49-53.