Kis ismertető a basszusgitárról

2023 ápr 3. | Zene

A basszusgitár a gitárok négy húros változata, mély, zengő hanggal. Talán nem olyan népszerű, mint a hat húros elektromos gitár, de minden zenekar lelke.

Kis gitár ismertető

A basszusgitár az elektromos húros hangszerek közé sorolható, amiből még bud nélküli változatok is készülnek. Eredetileg a nagybőgő helyettesítésére lépett színre, még az 1950-es években. A basszusgitár nemcsak hangzásban különbözik a szólózásra alkalmas elektromos társától, hanem külsőre is. Egyszerűen fel lehet ismerni a mély hangok játékára tervezett gitárt a hosszú, nyúlánk nyakáról, na és a kevesebb számú, de vastagabb húrjairól is. Ez a hangszer a ritmusszekciót erősíti, a dobhoz hasonlóan, tehát nem jut neki szóló szerep, viszont nélküle nem lenne meg a dalok ritmus alapja.

Pengetni vagy nem pengetni?

A basszusgitár minden rock zenekar oszlopos hangszere, de a keményebb műfajokon kívül is jut számára hely. A könnyűzenei műfajokban, illetve a blues, a funky vagy a jazz zenekarokban is  kap hangot. Ennek a gitárnak a megszokottól eltérően nem pengetővel szólaltaják meg a húrjait, hanem a gitáros ujjai játszanak rajtuk. Természetesen pengetővel is meg lehet szólaltatni a basszusgitárt, ám ez a kérdés mindig is parázsvitát váltott ki a zenészek és zenerajongók körében.

Egyesek szerint vérbeli basszusgitáros rá sem néz a pengetőre, hiszen az a basszus hangszer elárulása lenne. Mások viszont megengedőbbek ebben a kérdésben és teret adnak a kísérletezésnek. Magáért beszél az a tény is, hogy számos, világhírű zenekar elismert baszerosa nem fél pengetőt ragadni, hogy megszólaltassa hangszerét. A Tool, a Metallica, a Queens of The Stone Age vagy a Motörhead dalaiban is pengetős basszus hangok szólalnak meg.

Márka műfaj szerint

A basszusgitárt a klasszikus kísérőhangszerek közé sorolják, de nem mindegy, hogy milyen műfajban zengetnek vele egy oktávval mélyebben, mint a szóló gitár. A gitár márkák közül is az alapján érdemes választani, hogy heavy metal, jazz vagy éppen rock műfajban szeretne megszólalni a gitáros. A Fender a könnyű műfajokhoz ajánlott, míg az Ibanez vagy a Gibson basszus hangszerei a fémes, súlyosabb dalokhoz illenek.

A hangszerüzletünk honlapja a www.gitarcentrum.hu webcímen működik. Keress minket bizalommal az elérhetőségeinken, ha új gitárt szeretnél vásárolni: 06-1-322-04-03, info@gitarcentrum.hu.