Milyen támogatásra van szükségük a bulimiával küzdőknek?

2023 febr 15. | Egyéb

A bulimia sokkal súlyosabb probléma, mint amilyennek elsőre látszik, ezért ha családtagja, barátja biztosra vehetően érintett, mihamarabb meg kell győznie a szakorvosi segítség szükségességéről. A gyógyulás időszaka nem könnyű, de türelemmel és kitartással le lehet győzni az evészavart, ehhez viszont Önre is szükség lesz. Tekintsük át, melyek a segítségnyújtás íratlan szabályai, melyekkel valódi támogatást nyújthat!

Az evészavarok jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, és mind közül talán a bulimia nervosa a legalattomosabb, ennél ugyanis rendszerint nincs szemmel látható külső változás. A testsúly nagyjából állandó, mivel a mértéktelen evést purgálás követi, ez viszont korántsem jelenti azt, hogy nem kell komolyan venni a bulimiát.

Egy meglehetősen komplex pszichológiai problémáról van szó, ami nem csupán lelkileg megterhelő, hanem különféle szövődménybetegségekhez, de szélsőséges esetben akár öngyilkossághoz is vezethet. Akit bulimia gyötör, a betegség előrehaladtával egyre jobban bezárkózik a saját világába, ám fontos, hogy az esetleges elutasítás ellenére sem szabad magára hagyni az érintettet, hiszen kezelés nélkül a legritkább esetben várható gyógyulás.

Amit a segítségnyújtáshoz tudni kell, hogy az evészavart feltehetőleg szégyelli, aki ezzel küzd, és ha nyilvánvalóvá válik, hogy a titka lelepleződött, zaklatottá válhat vagy még inkább elszigetelődhet. Ám bármi legyen is a reakció, tiszteletben kell tartani a másik érzéseit, az erőltetés, az ismételt megjegyzések nem vezetnek célra, még akkor sem, ha jó szándék vezérli.

Az érintettnek észre kell vennie, hogy elvesztette a kontrollt, és ehhez szeretetteljes kommunikáción vezet az út. A kezelés is akkor lesz sikeres, ha maga a problémával küzdő személy dönt úgy, hogy legyőzi a bulimiát, és amikor elérkezik ez a pont, akkor sem lehet azonnali eredményt várni. Arra kell készülni, hogy változékony érzelmi állapot fogja jellemezni az érintettet, és a gyógyulás időszakában fontos igazán az odaadó támogatás.

Ha elérkezettnek látja az orvosi segítséget, keresse bizalommal Thiery Henriette klinikai szakpszichológust! A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!