A galvanizáló szerszámok készítésének lehetőségei

2023 jan 31. | Technológia

Érdekelné a galvanizálás, és szeretné tudni, hogy milyen előfeltételei vannak egy ilyen eljárásnak? Bár alapvetően nem bonyolult technológiáról van szó, minden részletnek megvan a maga jelentősége, és ide tartozik a galvanizáló szerszámok készítése is. A strapabíró, munkadarabra szabott szerszámok megléte nélkülözhetetlen a hatékony munkához, tekintsük át, hogy milyen lehetőségek vannak ezen a téren!

A fém munkadarabok esetében kiemelt jelentőséggel bír a korrózió elleni védelem, amire a galvanizálás nyújt megoldást. A technológia alapvetően munkadarabtól függetlenül ugyanaz, ám az eljárás során használt anyagokat, illetve szerszámokat a célnak megfelelően kell megválasztani.

Egyedi munkadarabokhoz egyedi galvanizáló szerszámokat kell készíteni, és ehhez nem csak a méretet kell meghatározni. Okosan meg kell tervezni az alapanyagot, formát, figyelembe kell venni továbbá a speciális követelményeket. Milyen részleteket kell meghatározni a galvanizáló szerszámok készítéséhez?

  • Amiről elsőként dönteni kell, az a szerszám-váz alapanyaga, ez lehet rozsdamentes acél, szénacél, réz és sárgaréz is.
  • Ezt követően meg kell határozni a szerszám formáját, ami rendszerint rúd-, keret vagy pedig karácsonyfa forma.
  • Ki kell választani az érintkezők alapanyagát is, itt szénacél, rugóacél, rozsdamentes acél és titán jöhet számításba.
  • Végül az érintkezők formáját is meg kell tervezni, ez lényegében bármi lehet, ami képes stabilan tartani a munkadarabot.

Mindezeken felül bizonyos esetekben különféle bevonatokra lehet szükség, a fémleválás megakadályozására például Protefan bevonatot célszerű alkalmazni, de egyéb esetekre is vannak professzionális megoldások.

Ha mindezek alapján úgy érzi, szeretne segítséget kérni az eljárás előkészítéséhez, forduljon bizalommal cégünkhöz, a KORROFOB Felületvédelmi és Kereskedelmi Kft.-hez! Szolgáltatásainkról, köztük a galvanizáló szerszámok készítéséről részletesen tájékozódhat a www.korrofob.hu weboldalon, felmerülő kérdéseit pedig a +36-30-949-2392-es telefonszámon és a korrofob@korrofob.hu e-mail címen várjuk!