Life coach a gyakorlatban: tények, tévhitek és tippek a választáshoz

2023 jan 25. | Életmód

Hallottál már a coachingról, de nem egészen vagy tisztában azzal, hogy mit takar a fogalom? Sokféle információ forog közszájon ezzel kapcsolatban, ezért most összefoglaljuk, mi is ez pontosan és milyen esetekben érdemes segítségül hívni. Ha ezek alapján úgy érzed, hogy szükséged lenne egy life coach támogatására, segítünk abban is, hogyan kutasd fel a Számodra ideális szakembert. Nézzük!

Amit mindjárt az elején tisztázni kell, hogy a life coach nem pszichológus. Bár mindkettő segítő szakma, egészen más jellegű problémák kerülnek fókuszba a terápiás üléseken, mint a coaching során. Pszichológushoz komoly mentális betegségek esetén is lehet fordulni, míg a coach énkereséssel, párkapcsolati gondokkal, munkahelyi krízissel kapcsolatban tud utat mutatni.

Szintén fontos leszögezni, hogy a life coach a jelenre és a jövőre helyezi a hangsúlyt, nem célja feszegetni, illetve feloldani a múltbéli traumákat. Ha szóba kerül ilyesmi, teret kell engedni annak, hogy felszínre kerüljenek a régi sebek, de a feladat az, hogy sikerüljön pozitív irányba indulni. Ebből adódik, hogy coaching alkalmával sokkal oldottabb a hangulat, mint a terápiás üléseken.

Lényeges továbbá az is, hogy a life coach sosem mondja meg, mi a helyes vagy helytelen lépés, nem ad tanácsokat és legfőképpen senki helyett nem hoz döntéseket. Amit viszont csinál, hogy folyamatosan kérdez és olyan feladatokat ad, melyek segítségével végül belülről érkeznek meg a válaszok és megszületnek a megoldási stratégiák.

Valós sikereket olyan szakemberrel lehet elérni, akinek pontosan az a szakterülete, ami a probléma gyökerét adja, ezt érdemes szem előtt tartani a választásnál. A szakmai jártasságon felül fontosak a személyes kompetenciák, a magas fokú érzelmi intelligencia, empátia és türelem, végül bizalmi kapcsolat lévén nem lehet eléggé hangsúlyozni a kölcsönös szimpátia jelentőségét.

Ha érdekel a lehetőség, és úgy érzed, hogy ez az, amire, illetve akire jelenlegi élethelyzetedben szükséged van, érdemes felkeresned Szántóné Szabó Editet. Nézz szét bátran a www.editcoach.hu weboldalon, ahol többet megtudhatsz a lehetőségekről és módszerekről, ha pedig elhatároztad magad, hívd a +36-70-416-4138-as telefonszámot vagy küldj üzenetet a honlapon keresztül!