A vérnyomásmérők típusairól röviden

2019 nov 28. | Életmód

A vérnyomásmérő berendezéseknek számos típusa létezik, és valamelyikkel mind találkozhattunk már. Alábbi cikkünkben kicsit részletesebben is foglalkozunk azzal, hogy milyen vérnyomásmérők léteznek, illetve melyik miért előnyös.

A legelső, mindenki által ismert típus a higanyos vérnyomásmérő, ami talán a legpontosabb, ha szakértő kezekbe kerül, vagyis orvos használja, ám mivel kereskedelmi forgalomban nem kapható, ennél részletesebben nem is foglalkozunk vele.

A csuklós vérnyomásmérő sportolók számára lett kifejlesztve, de mivel viszonylag pontatlan, csak intenzív gyakorlatok közben használják, komolyabb orvosi szakvéleményt nem lehet felállítani az eredményeiből. A nevét a mérés helyéről kapta, vagyis a csuklóra kell helyezni, majd a kart szívmagasságba kell emelni a mérés pontosságának növelése érdekében; esetenként akár 20 Hg/mm eltérés is lehet a felemelt, illetve a lazán lelógatott kar melletti mérések között. A felkaros vérnyomásmérő ennek altípusa, amit mindig szívmagasságban kell elhelyezni, ezáltal a mérés valamivel pontosabb.

A felkaros, félautomata és az automata vérnyomásmérők közötti egyetlen különbség a kompresszor hiánya az előbbinél. Ha nincs kompresszor, akkor a használónak kell felpumpálnia a mandzsettát, míg kompresszorral a gép maga teszi ezt meg. Az automata vérnyomásmérő előnye, hogy a felfújásnál, illetve a leeresztéskor is mér, a két értéket összevetve pedig pontosabb érték kalkulálható ki.

A felkaros, dual-automata vérnyomásmérő speciális típus, ami két módszert kombinál: a levegő lüktetését és nyomását szenzorral vizsgálja, és a szív ereken át közvetített hangját egy mikrofonnal érzékeli. A pontosságát annak köszönheti, hogy az orvosok a higanyos vérnyomásmérővel szintén ezzel a módszerrel határozzák meg a pontos vérnyomást.

Cégünk, a Commed Kft. vérnyomásmérők kalibrálásával és javításával foglalkozik, és a fent említett típusok mindegyikével fordulhat hozzánk. Keresse fel a www.vernyomasmerokalibralas.hu címen elérhető weboldalunkat, és tudjon meg többet tevékenységünkről! Amennyiben kérdése lenne, vegye fel velünk a kapcsolatot a 06-1-252-0758-as telefonszámunkon, illetve a commed@commed.hu e-mail címünkön!