A plazmaadás folyamata: Mit érdemes tudni?

2019 okt 29. | Életmód

A plazmaadás folyamata hasonló a véradáséhoz, de itt többről van szó, mint arról, hogy egyszerűen leveszik a vért a véradótól. A plazmaadás folyamata vagy szakszóval plazmaferezis a vérben lévő plazma levételét célozza meg, amiből aztán értékes gyógyszerek készülnek. Az adományozás sikere mindkét fél felelőssége. Annak, aki vérplazmát ad, meg kell felelnie néhány előzetes elvárásnak. Nem vehet részt a plazmaadás folyamatában például az, aki nem éri el a szükséges testsúlyt, terhes, szoptat, elbukik az előzetes egészségügyi szűrésen, de az is kizáró ok, ha valakinek nincsenek elég erős vénái az eljáráshoz. Ami egy vérvételhez elégnek bizonyulhat, az a plazmaadásnál már kevés lehet, ugyanis itt nem egyszeri levételről van szó, hanem speciális berendezéssel történő keringetésről. Betegen, például náthásan pedig el kell halasztani a plazmaadást.

Maga a plazmaadás folyamata nem vesz igénybe többet, mint fél órát, 40 percet. A jelentkezőknek 24 órával előtte gondoskodniuk kell arról, hogy ne fogyasszanak alkoholt, valamint nehéz, zsíros ételeket, olyasmit se, ami beszínezi a vérplazmát, mert akkor alkalmatlan lesz a gyógyszerkészítésre. Tehát gyümölcsös szörpök, teák üdítők fogyasztása nem megengedett, viszont a hidratálásra fokozott figyelmet kell fordítani, ami 2,5-3 liter folyadékot jelent, elsősorban vizet.

A plazmaadás folyamatának lényege ezután kezdődik, az adományozó vénájába egy tűt szúrnak, ami a feretizáló berendezésbe juttatja a vért. A gép elkülöníti a vér folyékony és sejtes részeit. A vérplazma a folyékony rész, amire szükség van, ezt összegyűjtik, a többi rész, fehér- és vörösvérsejtek, vérlemezkék, visszakerül az adományozó szervezetébe. A donor sóoldatot is kap, a szervezete hidratálásához. Az eljárás nem fájdalmasabb, mint egy véradás, és utána sem viseli meg jobban a szervezetet, egy kis fáradtság jelentkezhet.

A www.plazmacentrum.hu webcímen cégünk, a Plazma Centrum honlapja található és minden fontos információ a plazmaadás folyamatáról. Ha kérdése van, donornak szeretne jelentkezni, keressen fel minket személyesen vagy a +36-30-785-8750-es és a +36-1-792-7086-os telefonszámok egyikén!