Mikor termel a napelem?

2018 júl 30. | Technológia

Manapság már senki számára sem ismeretlen a napelem fogalma. Évek óta a köztudat része, és egyre többen döntenek úgy, hogy napelemes rendszerre váltanak. Az mindenki számára egyértelmű, hogy egy energiatakarékos és környezetkímélő megoldásról van szó. Azt is sokan tudják, hogy a napelem függetlenséget jelent az áramszolgáltatóktól, mert magától termeli az energiát. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mikor termel a napelem?

Erre a rövid válasz az, hogy mindig. A napelem a Nap energiáját használja fel, úgyhogy egy olyan energiaforrásból merít, ami egyrészt ingyenes, másrészt kimeríthetetlen. Arról nem is beszélve, hogy tiszta és megújuló energiáról van szó, ami egyértelműen az energiatermelés jövőjét jelenti. Tehát mivel folyamatosan a napelemek rendelkezésére áll az energiaforrás, folyamatos a termelés. Van több eltérő típusú napelemes rendszer, de az mindegyikre igaz, hogy a napelem feladata az egyenáram termelése. A hálózatra visszatáplálható napelemes rendszer esetében ezt egy inverter alakítja váltóárammá, a szigetüzemi napelemes rendszereknél pedig először egy akkumulátorban tárolódik az energia.

Amikor a napelem kiválasztására kerül a sor, három különböző típusú napelem közül választhatunk: a monokristályos, a polikristályos és a vékonyréteg szilícium. Az első kettő a hosszú élettartamú megoldás, a harmadik pedig a legolcsóbb választás. A megfelelő termeléshez az is fontos szempont, hogy hova helyezzük el a napelemet. A javasolt dőlésszög a 35-40 fok, de mivel a Nap pályája változik az év során, nincs olyan dőlésszög, ami minden évszakban tökéletes. Érdemes déli tájolású tetőt választanunk a napelemes rendszer kiépítéséhez, de nem kizáró ok, ha ezt nem tudjuk megvalósítani. A termelést befolyásolja továbbá az időjárás, a napelemre eső napfény időtartama és intenzitása, illetve a vezetékrendszer kiépítése.

Bízza a napelemes rendszer kiépítését cégünkre, a Gershoj Energia Kft.-re! További információért látogasson el honlapunkra, a www.gershojenergia.com webcímre, és tekintse meg szolgáltatásainkat! Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot a +36-30-894-6152-es telefonszámon, illetve az info@gershojenergia.com e-mail címen!