A post-it feltalálásának különös története

2018 júl 30. | Technológia

A kis ragadós cetli, azaz a post-it mindennapjaink részét képezi. Használható jelzésként, üzenetet is jegyzetelhetünk rá, kiemelhetünk vele oldalakat vagy színek alapján kategorizálhatunk a segítségükkel. Ahhoz képest, hogy mennyire hasznos ez az egyszerű, de nagyszerű papírdarab, a feltalálása elég véletlenszerű volt.

Bár a találmány maga egyszerűnek tűnik, valójában nem kevesebb, mint tizenkét év kellett ahhoz, hogy a post-it ötletből piaci áruvá váljon. 1968-ban a kémikus Spencer Silver kapta a feladatot, hogy létrehozzon egy olyan jegyzetpapírt, amit fel lehet ragasztani felületekre, majd onnan el lehet távolítani anélkül, hogy a felület sérülne. Négy éven át kísérletezett sikertelenül, a kollégái már szinte szánakoztak azon, hogy sosem akarja feladni. 1974-ben vette fel vele a kapcsolatot Art Fry, akivel ugyanannál a cégnél, a 3M-nél dolgoztak. Fry rendszeresen járt templomba, és komoly problémát okozott neki, hogy a szertartáson énekelt zsoltárokat tartalmazó könyvében nehéz volt navigálni. Ha szimpla papírkönyvjelzőket használt, azok rendre kipotyogtak, minden más pedig nyomot hagyott volna a könyvön. Ekkor fogalmazódott meg az első konkrét felhasználási módja a post-it ötletének: ragadós könyvjelző.

A környezetükben végzett felmérés után a két férfi rájött, hogy itt jóval többről van szó, mint holmi könyvjelzőről, egy új kommunikációs formát készülnek feltalálni. Kiderült, hogy hatalmas igény lenne egy ilyen jellegű ragadós jegyzettömbre. A feltaláló, Silver sosem árulta el, hogy végül mégis milyen ragasztó kerül a post-it papírokra, így a mai napig titkosak az összetevők. Annyit azonban elárult, hogy bár egyszerű találmánynak tűnik, valójában kifejezetten magasszintű technológia szükséges a post-it elkészítéséhez.

Könnyítse meg az irodai kommunikációt, szerezze be a post-it tömböket cégünktől, a Gléda Kft.-től! További információért látogasson el honlapunkra, a www.gledanet.hu webcímre, és tekintse meg termékeink széles választékát! Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot a +36-1-466-07-26-os és a +36-1-209-24-81-es telefonszámok valamelyikén, illetve a gleda@gledanet.hu e-mail címen!