A gomb történetéről röviden

2018 júl 2. | Kult

A gombok ott vannak a ruháinkon, a lakástextiljeinken, a táskáinkon. Olyan régóta használjuk őket, hogy már oda sem kell figyelnünk arra, amikor kigombolunk vagy begombolunk valamit. De mióta is használjuk pontosan a gombokat?

A gomb ősét a lovas népek hozták el Európába még a 10-11. században. Kicsit később, a 13. században elkezdődött diadalútja, amikor a világ első gombkészítő céhében elkészítették ezt a ruhakelléket – és hol máshol születhetett volna meg a gomb, ha nem a divat hazájában, Franciaországban?

Kezdetben a gomb luxuscikknek számított, kizárólag a királyi előkelőségek, udvartartásbeli nemesek kiváltsága volt, hogy megvásárolják és hordják ezeket az apró kiegészítőket. Franciaország vezető szerepet töltött be a gombgyártásban, évszázadokon át látta el a gazdagokat gombokkal, és olyannyira féltették ezt a privilégiumukat, hogy törvényben szabályozták, a köznép milyen és hány gombot viselhet. Végül a 18. században történt változás, ekkor újabb céhek alakultak, ahol cérnagombokat kezdtek gyártani. Ebben az évszázadban vezette be Napóleon a mandzsettagombokat is.

Az idők során a gomb anyaga, formája változott, gazdagodott, ezzel párhuzamosan formálódott a gombdivat is, mára pedig még vetélytársai is akadtak.

A www.gombudvar.hu honlapon megtalálja üzletünk weboldalát és megtekintheti termékkínálatunkat, valamint megismerkedhet a szolgáltatásainkkal is. Keressen fel minket bizalommal online vagy akár személyesen, budapesti üzletünkben! Ha bármikor is gombokra van szüksége, az egyik legnagyobb választékot gombokból nálunk találja! Egyszerű, elegáns vagy különleges, gyerekruhára, kosztümre vagy díszpárnára? Bármi legyen is a cél, ne keresse máshol, csak a Gomdudvarban az ehhez szükséges gombokat!

Ha szeretne velünk kapcsolatba lépni, mert kérdése van, tanácsot szeretne, vagy nem talál egy bizonyos fajta gombot, csak annyit kell tennie, hogy ír nekünk a gombudvar@vedepe.hu email címre vagy pedig felhív minket a +36-1/318-3326-os vagy a +36-70/342-1794-es telefonszámok egyikén!