Tudnivalók a kondenzációs kazánok működéséről

2018 febr 26. | Technológia

Amikor kondenzációs kazánokról beszélünk, az első fogalom, amit tisztáznunk kell, az maga a kondenzáció. A kondenzáció a párolgás ellentéte, tehát az, amikor a gőzmolekulák folyadékká válnak. A gőzmolekulák kicsapódásának hatására felszabadult energiát használják fel a kondenzációs kazánok.

A kondenzációs kazánok nagy előnye, hogy környezetbarát és gazdaságos módon működnek. Míg a hagyományos kazánok elégetik a fűtőanyagot, majd az égésterméket kijuttatják a levegőbe, a kondenzációs kazánok lehűtik az égésterméket tartalmazó füstgázt még a készüléken belül. Ez azért hasznos, mert így a gázmolekulák folyadékká válásával keletkező energiát is hasznosítják. Mivel a távozó füst emiatt alacsonyabb hőmérsékletű lesz, a kondenzációs kazán használata védi a környezetet és a kéményt is, emellett kifejezetten energiatakarékos, mert a fűtőanyag mellett az égéstermékekből is hőt nyer.

Kétféle módon lehet elvezetni az égéstermékeket a kondenzációs kazánokból. Az egyik módszer a koncentrikus elvezetés, vagyis a cső a csőben rendszer. A külső csövön jut be a friss levegő, a belső csövön pedig távozik az égéstermék. A másik módszer az úgynevezett kéménybélelés, amikor a két cső különböző irányokban van kiépítve, vagyis az égéstermék elvezetése szétválasztott. Ilyenkor az égéstermék az egyik csövön keresztül a kéményen át távozik, a friss levegő pedig az oldalfalon keresztül jut be a kondenzációs kazánba. Érdemes számolni azzal, hogy a kondenzációs kazán beépítése előtt a szakhatóságok miatt mindenképp szükség van egy hő- és áramlástechnikai méretezésre!

Új és korszerű fűtési rendszert szeretne vásárolni? Kondenzációs kazán beépítésén gondolkozik? Megfelelő kéményre is szüksége lenne hozzá? Forduljon hozzám bizalommal! További információért látogasson el honlapomra, a www.kemeny-asz.hu webcímre, és tekintse meg szolgáltatásaimat! Kérdés esetén vegye fel velem a kapcsolatot a 06-70-452-6771-es telefonszámon, illetve a kemenyvilag.2013@gmail.com e-mail címen!