Két halétel recept, amit elkészthetünk a halfőző bográcsban

2018 febr 26. | Gasztro

A halfőző bogrács hasznos eszköz minden olyan szakács részére, aki szokott a szabadban főzőcskézni, illetve rajongója a halételeknek. Számtalan recept készíthető el egy halfőző bográcsban, ezek közül kettőt mutatunk be cikkünkben.

A halfőzés szó hallatán mindenkinek először a méltán népszerű halászlé jut eszébe, és a halfőző bogrács ideális eszköz arra, hogy nagy mennyiségű és ínycsiklandó halászlevet készítsünk el benne. A bográcsos halászlé elkészítéshez tegyünk a halfőző bográcsba egy evőkanál zsírt, 25 dkg halzsírt és 2 db szeletekre vágott vöröshagymát. Pároljuk meg, aztán csipetnyi sóval és paprikával szórjuk meg. Öntsük fel 1 dl vízzel, és várjuk meg, míg felforr. Vegyük le a tűzről a halfőző bográcsot, adjuk hozzá a besózott halszeleteket (1-1,5 kiló ponty), 50 dkg ikrát, egy-egy paradicsomot és zöldpaprikát, majd öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi az egészet. Hozzáöntünk 1 dl jó minőségű vörösbort, 2-3 evőkanál halsűrítményt és 2 db halászlékockát. Adjunk hozzá őrölt paprikát és lassú forralással, a halfőző bográcsot rázogatva főzzük készre 20 perc alatt.

Nem csak a halászlé az a tipikusan magyar étel, amit elkészíthetünk a halfőző bográcsban. A halgulyás elkészítéséhez szükségünk lesz 1-1,5 kiló halra, melyről a lefejtett halhúst kifilézzük és kockákra vágjuk. A kockákat enyhén sózzuk meg és meg és csepegtessünk rá egy kis citromlevet. Az alapléhez két liter vízre és a hal többi részére (fej, farok, gerinc, haltej) lesz szükség, körülbelül két órán keresztül főzzük össze. A halfőző bográcsban felhevítünk olajat, és hozzáadunk egy apróra vágott vöröshagymát, illetve egy-egy karikára vágott fehér- és sárgarépát. Az egészet megszórjuk őrölt pirospaprikával, és a halfőző bográcsba öntjük az alaplevet. Felforralás után beleteszünk két-három darab felkockázott burgonyát és 15 dkg gombát. Ha megfőtt a burgonya, beletesszük a kockázott halat, és onnantól kezdve még tíz percig főzzük.

Ínycsiklandó halételek elkészítéséhez halfőző bográcsot keres? A GAROGA Kerti-Party Kft.-nél megtalálja! Látogasson el honlapunkra, a www.kerti-party.hu webcímre, kérdés esetén pedig vegye fel velünk a kapcsolatot a 06-29-788-555-ös telefonszámon, illetve a rendeles@kerti-party.hu e-mail címen!