Egy használati eszköz, melyet napi szinten alkalmazunk, de vajon ismerjük is?

5 február 2018
 február 5, 2018
Egy használati eszköz, melyet napi szinten alkalmazunk, de vajon ismerjük is?
Kategória Technológia

Napjaink társadalmának gyakorlatiassági és kényelmi igénye egyre növekszik. Azon technológiai újítások felé fordulunk, melyek mindinkább megkönnyítik a mindennapi teendőinket, legyen szó munkáról, háztartási feladatokról, hobbiról vagy egyéb szórakozásról. Ám ez nem új keletű dolog, mivel gyakorlatilag az emberek ösztöneibe van kódolva a fejlődni vágyás, az új dolgok kipróbálása és megismerése. Az első ilyen fellendülést mégis az ipari forradalmak hozták el.

Az, hogy egy bizonyos eszközt vagy szerkezetet távolról irányíthassunk, már a 19. században is fontos szerepet kapott. A távirányítók elődjét, tehát az első távvezérlőt 1898-ban alkotta meg egy szerb-amerikai feltaláló: Nikola Tesla. Ezt követően 1903-ban Leonardo Torres Quevedo szabadalmaztatta Telekinó névre keresztelt szerkezetét, melyet Európa szerte hamar elkezdtek forgalmazni. 1906-ban egy hajó sikeres partra vezérlését követően a technológiát elkezdték fejleszteni a hadiiparban is, így a torpedók és rakéták távvezérlésében is komoly előrelépést jelentett ez a találmány. A távirányítók fejlődése azonban csak a II. világháború során ugrott meg igazán. A haditechnikát követően elérkezett a mindennapi használati eszközök fejlesztése is, így 1950-ben megalkották az első, kifejezetten televízió kezelésére szolgáló távirányítót. Ez a verzió azonban még kábellel csatlakozott a szerkezethez – majd öt évvel később kifejlesztették az első vezeték nélküli prototípust. Ezt követően a fejlődés megállíthatatlan volt, és ma már szinte nem létezik olyan elektronikai eszköz, melyet ne lehetne távirányítóval kezelni.

Korunk újdonsága, hogy léteznek úgynevezett univerzális távirányítók, melyeket a megfelelő programozást követően akár több eszköz vezérlésére is alkalmazhatunk. Ezzel egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy egyetlen szerkezet segítségével bármit irányíthassunk a környezetünkben.

Cégünk kínálatában megannyi kialakítás található, az egyszerű távirányítóktól kezdve, a korszerű univerzális darabokig terjedően. Ha Önnek is szüksége van egy megbízható távirányítóra, látogasson el honlapunkra, a www.eurobeat.hu oldalra, és válogasson termékeink közül. Kérdés esetén állunk rendelkezésére elérhetőségeinken. Telefonon, a 06-70-608-7480-as számon, esetleg e-mailben az eurobeat@eurobeat.hu címen.

Comments are closed.