Adóváltozások az új évben – Íme, a legfontosabbak!

2017 dec 29. | Üzlet

Akik könyveléssel foglalkoznak, azok számára az új év nemcsak az ünneplésről szól, hanem a naprakészségről is, hiszen január beköszöntével számos változást kell figyelembe venniük munkájuk során, és arról az ügyfeleket is tájékoztatniuk kell. Ha ugyanis nincsenek tisztában a változásokkal, nemcsak határidőkről maradhatnak le, hanem támogatásokról, illetve egyéb plusz jövedelemről is. 2018-ban sok újdonsággal számolhatnak a könyvelő irodák, amelyekről még nem késő tájékozódni!

Az egyik legfontosabb változás főként a cégtulajdonosokat érinti, a foglalkoztatásokkal kapcsolatban, miszerint egyszerűsített foglalkoztatás esetén a mentesített keretösszeg értéke, amely összeg alatt a magánszemélynek nem kell adóznia, a minimálbér 130 %-a lesz. Ezt a szabályt visszamenőleg lehet alkalmazni a módosítás szerint, 2017. január 1.-ig.

Az új évtől, tehát 2018-tól megszűnik a munkáltatói adó megállapítás. Az Szja bevallási kötelezettséget csak önadózással, vagy a NAV által készített bevallási tervezet jóváhagyásával lehet majd teljesíteni. Ennek részleteiről mindenképp érdeklődjön jelenlegi könyvelőjénél!

Több változás érinti a KATA-s vállalkozókat is, közülük talán a legfontosabb újdonság, hogy egészen 2013. január 1-jéig visszamenőleg nem számít KATA-s bevételnek a vállalkozó tevékenységéhez kapott támogatás, kivéve, ha azt költségek fedezetére, vagy fejlesztési célra folyósították.

Végül, a fiatal munkavállalókat érintő fontos változás az, hogy a munkáltatónak lehetősége lesz arra, hogy adómentes támogatást nyújtson munkavállalója diákhitelének törlesztéséhez.  A támogatás mértéke maximum a havi minimálbér 20 %-a lehet!

Ha érdekli, hogy az említett újdonságokon kívül még mire számíthat 2018-ban, vagy egyszerűen könyvelési tanácsadásra van szüksége, keressen fel! Vágner Emília vagyok, forduljon hozzám bizalommal az új évben is óbudai könyvelőirodámban! További információkért tekintse meg honlapomat a www.konyvelesobudan.hu címen! Kérdés esetén hívjon telefonon, a 06-70-636-1002-es számon, vagy írjon e-mailt a vagner.emilia@konyvelesobudan.hu címre!