Karácsonyi recept ötletek: Mi legyen az ünnepi menü?

2017 nov 27. | Gasztro

A karácsonnyal kapcsolatban is, mint sok más ünnep esetében, számos szokásunk él, az ajándékozás és fenyőfa díszítés mellett a tradicionális fogások is hagyományunk őrzői. Gyerekkorunktól kezdve a jól ismert ünnepi menüt fogyasztjuk ebben az időszakban, majd az évek múlásával mindenkinél átalakulnak egy kicsit a karácsonyi receptek, saját ízlésünkre formáljuk az ételeket. Melyek azok az ételek, amik valamilyen formában minden ünnepi asztalon helyet kapnak, és hogyan variálhatjuk őket?

  • Halételek: A halászlé talán a legjellegzetesebb karácsonyi étel, ám ennek is többféle verziója ismert tájegységek szerint, így szegedi, bajai, balatoni változat is van, érdemes ezekkel kísérletezgetni. A másik elterjedt fogás, a rántott hal azok számára is ízletes lehet, akik kevésbé szeretik a hal ízét.
  • Töltött káposzta: Sertésből, marhából, szalonnával, kolbásszal vagy akár sűrített paradicsommal? Ennek az ételnek is több verziója létezik, érdekes lehet felfedezni, merre hogyan alakult ez a karácsonyi recept hazánkban.
  • Vadhúsok: Az őz, szarvas, vaddisznó vagy fácán hús megvásárlása nagy kiadást jelenthet, ezért a legtöbb háztartásban ritkán kerülnek terítékre, de az ünnepek alkalmával érdemes próbára tenni őket, hiszen különleges, semmihez sem fogható ízvilágot képviselnek.
  • Sütemények: A diós és mákos bejgli alapvető desszert karácsonykor, ám nem kell ragaszkodnunk ezekhez az ízekhez, hiszen könnyen variálhatjuk a tölteléket. A gesztenyés, narancsos, fűszeres ízek és a különféle aprósütemények is népszerűek ilyenkor.

Ön is hagyományos menüt készítene, de szeretné kicsit feldobni a fogásokat, és kíváncsi, mások hogyan készítik a jól ismert ételeket? Esetleg idén a klasszikus helyett rendhagyó karácsonyi recepteket keres? Bátran nézzen körül www.mesterszakacs.eu weboldalunkon, receptgyűjteményünkben rengeteg érdekes ötletet találhat az ünnepekre, és ha Ön is ismer különleges ételeket, bátran ossza meg másokkal oldalunkon! Felmerülő kérdéseivel vegye fel velünk a kapcsolatot a mesterszakacs@mesterszakacs.eu e-mail címen, szívesen segítünk!