Légtartályok: mi alapján válasszunk?

2017 nov 2. | Technológia

A légtartályok feladata a sűrített levegővel kapcsolatos. Ezek a berendezések nem csupán azért épülnek, hogy a sűrített levegőt előállítsák, de ezzel párhuzamosan az egyenletes légnyomás kialakításáról és megtartásáról is gondoskodnak, valamint a tartalék meglétét is biztosítják.

A légtartályok alkalmazása azokban az esetekben, illetve területeken ajánlott, ahol szükség van az állandó egyenletes nyomásra és arra, hogy legyen elegendő levegő utánpótlás. A légtartályok képesek ezt az állapotot megteremteni és fenntartani, sokkal inkább, mint a kompresszorok egymagukban, mert percenként nagyobb mennyiségű levegőt képesek előállítani. Amennyiben tehát a kompresszor kapacitása nem éri el az elvárásoknak megfelelő szintet, egyszerű pótlással szintre lehet hozni. Hatékonyabb sűrített levegő termelést a légtartályok beépítésével lehet elérni. De hogyan, mi alapján válasszuk ki a légtartályt?

A légtartály kiválasztásánál négy egyszerű szempontot kell figyelembe venni és ezek alapján kialakítani a megvásárolni kívánt berendezésre vonatkozó elvárásokat. Ez a négy szempont a következő: a légtartálynak tudnia kell a megfelelő nyomást előállítani, a megfelelő légszállítást megteremteni, a teljesítménye és a biztosíték teherbírása összhangban legyen, illetve a megfelelő tartálymérettel is számolni kell.

A légtartály végső mérete, illetve a működésének milyensége meghatározza azt, hogy bejelentés köteles-e vagy sem. Ha az előírásokban szereplő paraméterekkel rendelkezik, a légtartály vagy bejelentés köteles vagy pedig a bejelentésen túl létesítési engedélyezés, illetve használatba vételi engedélyezés köteles is.

Nem szabad megfeledkezni a légtartályok kiegészítő tartozékairól sem, ezek a biztonsági szelep, a hitelesített nyomásmérő óra és a háromutas szelep.

A www.kompresszor-technika.hu weboldalon légtartályok és kompresszorok tervezésével és gyártásával kapcsolatos szolgáltatásokkal ismerkedhet meg. Megadott elérhetőségeinken bővebb információt szerezhet tevékenységünkről. Hívja a 06205191541 telefonszámot vagy írjon üzenetet a honlapunkon!