A manométerről és fajtáiról bővebben

2017 nov 2. | Technológia

A manométerek vagy nyomásmérők feszmérő néven is ismertek. Mindhárom elnevezés ugyanazt jelenti. Egy mérőműszert, aminek segítségével egy bizonyos közeg nyomásértékeit lehet mérni. A műszer kerek számlapján a körbeforgó mutató jelzi, hogy éppen mekkora a nyomás a mért helyen. A nyomásmérők között is többféle típust tudunk megkülönböztetni attól függően, hogy milyen célra, mérésre készültek. Léteznek olyan manométerek, mint a barométer, de nyomásmérésre szolgál a vákuummérő és a vérnyomásmérő is.

A manométereket típusok alapján különíthetjük el, így például létezik szelencés manométer, Bourdon-csöves manométer, az u csöves vagy a legmodernebb kivitelezés, a digitális manométer.

Az u csöves manométerek állandó keresztmetszetű üvegcsőből készülnek, két üvegszárral, a két üvegszár között pedig maga a nyomásmérő helyezkedik el. Használatuk azért előnyös, mert egyszerűen alkalmazhatóak, pontos mérést tesznek lehetővé és ráadásul még olcsóak is.

A Bourdon csöves manométerek a legelterjedtebb és leggyakrabban használt nyomásmérő eszközök. Előnyeik közé tartozik, hogy nem csupán egyszerű nyomásmérésre lehet őket felhasználni, de ugyanakkor vákuummérésre is alkalmasak, mert készítenek belőlük kombinált mérőeszközöket is.

A szelencés manométerek a membrános nyomásmérők közé tartoznak, ezek érzékeny műszerek, érzékenységük pedig fokozható a műszer megfelelő kialakításával. Arra viszont figyelni kell, hogy a szelencés manométerek érzékenyek a túlterhelésre.

A digitális manométerek a modern mérőeszközök közé tartoznak, itt a nyomásmérés elve ugyanaz, csupán a mért értékeket digitális kijelzőn jelenítik meg a műszerek. Két típusa lehet: közvetett vagy közvetlen nyomásmérő.

Minőségi mérőműszereket, kiegészítőket keres? Az ipariautomatika.com weboldalon széles kínálatból válogathat, és kedvező áron vásárolhat nyomásmérőket és egyéb termékeket. Megadott elérhetőségeinken felteheti kérdéseit és további részleteket is megtudhat, csak hívja a +36-1-264-9167 telefonszámot vagy írjon a saga@sagakft.hu email címre!