Mikor váltson át téli gumira, avagy tények, amikről még biztosan nem hallott!

2017 szept 28. | Férfiaknak

Az utóbbi hetekben utat tört magának az ősz, egyre korábban sötétedik és előkerülnek az őszi kabátok is a szekrényekből. Ilyenkor nemcsak az időjárás és az öltözködés változik, hanem a gépjárművek felszereltsége is, így aki autótulajdonos, már tudja, hogy hamarosan téli gumira kell váltania!

A téli gumira történő váltás időpontjáról eltérő véleményeket lehet hallani, ugyanis vannak olyan autótulajdonosok, akik az első komolyabb fagypont közeli hőmérsékletig várnak, de van, aki ennél is messzebb megy, és csak az első havazás után vált téli gumira.

Szakemberek természetesen másképp látják a határidőket, ők a téli gumikat októbertől márciusig javasolják, hőmérsékletben pedig a 7 fokot határozzák meg, de fontos tudni, hogy ez az érték nem a levegő hőmérsékletre, hanem az útfelületre vonatkozik. Illetve tapasztalataink szerint az sem köztudott, hogy a nyári gumi tapadási tulajdonságai nem a hideg, hanem az esős felületen romlanak látványosan. Száraz időben még hidegben is elfogadhatóan tapad, noha ha nyirkos a reggel, az anyaga megkeményedik, szemben a téli gumival, ami ilyenkor funkcionál a legjobban. A közhiedelemmel ellentétben összkerekes autóra is kell a téli gumi, haladni ugyanis lehet, hogy tud a nyárin is, de megállni már nem biztos.

A téli gumira történő váltást az anyagiak miatt sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, mert ha az első komolyabb fagyokig várunk, nagy valószínűséggel egyszerre rohamozzuk majd meg az autógumisokat, ezzel hosszas várakozásra és csúcsszezonbeli árakra ítélve magunkat.

A késői váltás a téli gumi állapotának szempontjából sem túl előnyös, ugyanis, ha bármilyen meghibásodás lép fel a gumiabroncsokkal kapcsolatban, elképzelhető, hogy egy-két hétbe telik a szükséges új téli gumi beszerzése, ezért érdemes a szakemberekre hallgatni és az októbert téli gumira váltással kezdeni!

Ha szükséges, a téli gumikat időben szerezze be a Bart-Lux Kft. kínálatából, a minőségi termékeket garantáljuk! További információkért keresse fel honlapunkat a www.gumilearazas.hu címen! Kérdés esetén hívjon minket telefonon a 06-30-214-8810-es számon vagy írjon e-mailt az info@gumilearazas.hu címre!