Depresszió: Betegség vagy rosszkedv?

2017 aug 1. | Életmód

A depresszió egy olyan betegség, amit sokan nem értenek, megfoghatatlannak tartanak, sőt vannak, akik nem is tartják igazi betegségnek. Pedig ez a betegség nem csakhogy létező kórkép, de túlzás nélkül állíthatjuk, hogy mára népbetegséggé vált. A depresszió becslések szerint 2020-ra válik azzá a második leggyakoribb betegséggé, ami életek tönkretételére képes, mindezt úgy, hogy a beteg nem képes teljes, boldog életet élni. Ebből következik, hogy 2030-ra a halálozások elsődleges oka a depresszióból következő öngyilkosság lehet. Az első az iszkémiás szívbetegség.

A depresszió sokak fejében úgy él, mint egyfajta rossz kedélyállapot, olyan tartósan fennálló negatív hangulat, ami a szenvedéssel és kudarcokkal teli, hányattatott életúttal rendelkező felnőttek életének sajnálatos következménye. Pedig egy óvodás is lehet depressziós. Magyarországon minden hónapban közel 700 ezer major depresszióban szenvedő beteget kezelnek. A világon évente 100 millióan esnek a depresszió áldozatául! A munkahelyi problémák, a városi stressz, az életkor növekedés mind ennek a mentális betegségnek  a malmára hajtja a vizet.

A depresszió közel sem pusztán szomorúságot jelent. Ez csak az egyik tünete ennek a betegségnek, ami inkább hosszan fennálló és nem múló hangulatzavarként írható le, ami hetekig, hónapokig, egyes esetekben akár évekig is kísért és rányomja bélyegét a mindennapokra.

A beteg nem csupán rossz hangulatú, képtelen az öröm megélésére, ugyanakkor teljesen motiválatlanná válik, semminek nem látja értelmét. Energiaszintje lecsökken, még a tartása is görnyedtebb, beszéde halkabb lesz. Nehezen tud koncentrálni, nem látja a jövő pozitívumait, önmagát sem értékeli túl sokra. A mentális tünetekhez fizikaiak is társulnak, így beteg gyakran szenved fejfájástól, alvászavartól, emésztési zavaroktól.

A depresszió kezelése elsősorban pszichoterápia keretein belül zajlik, de súlyosabb esetben a gyógyszeres kezelés is indokolt. Minden fajtájú és szintű depressziónak megvannak a maga kezelési módszerei, melyek minden esetben célra vezetőek. Pontosan ezért minden esetben forduljon képzett pszichoterapeutához!

Ha szeretné egy gyakorlott pszichoterapeuta segítségét kérni a depresszió leküzdéséhez, akkor a legjobb helyen jár! Látogasson el honlapunkra, a www.szakpszichologusbudapest.hu –ra, és tekintse meg szolgáltatásaink részleteit! Kérdéseivel pedig bátran forduljon hozzánk, a +36-(1)-3-163-009 telefonszámon, valamint a dr.szentmiklossy.margit@t-online.hu e-mail címen!