Mekkora teljesítményű hőszivattyúra van szükség?

2017 máj 31. | Technológia

Egy energiatakarékos háztartásból nem hiányozhat a hőszivattyú! Mielőtt megvásárolnánk a berendezést, le kell tisztázzuk, hogy milyen célra szeretnénk használni, ugyanis nem minden hőszivattyú bír egyforma teljesítménnyel, és ahhoz, hogy az ideális berendezést vásároljuk meg előtte tájékozódnunk kell az adott gép tulajdonságairól.

A hőszivattyú teljesítménye attól függ, hogy mekkora hőfokkülönbséget szeretnénk a berendezés segítségével lefedni. Ha biztosra szeretnénk menni a teljesítménnyel kapcsolatban, akkor az a legideálisabb, ha kiszámoljuk az adott berendezés hatékonyságát, utóbbi teljesítménymutatóként vagy munkaszámként is ismert, rövidített a neve fűtés esetében COP, hűtésnél EER.A COP-érték 1 egység elektromos energiából előállított hőenergia mennyisége, amely függ a berendezés szerkezetétől, és a beépített elemek minőségéről.Mindkét mennyiséget kWh-ban mérve a hányadosuk átlagosan 2-6 között mozog.

Ha hőszivattyút szeretnénk vásárolni, ne fűtési teljesítmény kilowatt adatát vizsgáljuk meg, hanem a felvett elektromos teljesítményt! Csak ugyanolyan értékpárokra jellemző COP-eredményt, fűtőteljesítményt érdemes összehasonlítani. Egyes vállalkozásoknál előfordulhat, hogy nem egységesen tüntetik fel, hogy milyen környezeti jellemzőkre adják meg a COP értéket és az ehhez tartozó fűtési teljesítményt. Találkozhatunk olyan hőszivattyú gyártóval, aki például egy 25°C-os léghőmérsékletre és 10°C-os vízhőmérsékletre adja meg a COP-adatot és a fűtési teljesítményt, ez kiugróan jónak számít, ennek ellenére a berendezés így csak 1-2 órát fog üzemelni. Ne higgyünk a túlzó adatoknak, inkább kérjük ki szakember véleményét, mert, ha nem megfelelő hőszivattyút vásárolunk, azzal nagyobb kárt okozunk háztartásunk energiatakarékosságának szempontjából!

Ha nem tudja megállapítani, mekkora teljesítményű hőszivattyúra van szüksége, kérje az Esté Credit Side Kft. segítségét! Berendezéseinkről honlapunkon a www.rifeng-hoszivattyu.hu címen tájékozódhat! Kérdés esetén hívjon minket telefonon, a 06-20-268-9757-es számon, vagy írjon e-mailt a speter.rifeng@gmail.com címre!