Az öntözés formái Magyarországon

2017 máj 31. | Technológia

Az öntözés egyik legfontosabb célja, hogy növényeink akkor is tápanyaghoz jussanak, amikor a csapadék ezt nem tudja biztosítani. Magyarországon különböző öntözési technikák, berendezések állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy élhetőbb élővilágot hozhassunk létre környezetünkben, legyen szó kertről vagy mezőgazdaságról.

Közép- Európában egyre inkább tapasztalható az éghajlatváltozás, ennek hatása hazánkban is érződik, legfőképp a csapadék mennyiségéből, ami évről évre csökken.  Egyre jobban melegszik a levegő, ami jó pár esetben aszályhoz is vezethet. Ahhoz, hogy ne keletkezzen jelentős kár a gazdaságban, megfelelő öntözőberendezéseket kell biztosítani, amik az állandó vízellátásról gondoskodnak. Jelenleg körülbelül 100 ezer hektárnyi öntözött terület található hazánkban, de a növénytermesztéshez szükséges csapadékmennyiség kiegyenlítés érdekében ezt legalább az ötszörösére kellene növelni.

Manapság a mezőgazdasági termények csupán 20%-a kerül ki öntözött termőföldről. Az öntözés nemcsak jelentős összeggel jár, hanem szervezéssel is. Fontos az együttműködés, és az összefogás a gazdák között, mert csak közös erővel tudnak küzdeni a csapadékveszteség ellen. A 70-es évektől hazánkban amerikai minta alapján létrejött termelési rendszernek köszönhetően jelentős fejlesztések kezdtek begyűrűzni az öntözőberendezések területén, igyekeztek hazai gyártású termékekkel is bővíteni az öntözések lehetőségét, ezért is jöhetett létre a rendszerváltásig fenntartott struktúra.

Az egyik legelterjedtebb öntözőberendezés Magyarországon a csepegtető öntözőrendszer. Rendkívül energia- és víztakarékos technika. A vizet közvetlenül a növény tövéhez juttathatjuk, ennek köszönhetően jelentős vízmennyiséget spórolhatunk meg, és nincs párolgási veszteség. A berendezés szivattyúkon kívül egyéb mechanikai eszközt nem tartalmaz, így ideális karbantartással a csepegtető öntözőberendezés élettartama körülbelül 20 év.

Ha korszerű öntözőberendezésre van szüksége, a Promanure Kft. kínálatában megtalálhatja! A termékekről honlapunkon a www.promanure.hu címen tájékozódhat! Kérdés esetén hívjon minket telefonon a 06-20-934-4615-ös számon vagy írjon e-mailt az i.bukkosi@gmail.com címre!