Tudnivalók a bérszámfejtésről

2017 máj 29. | Üzlet

Egy cég biztos működéséhez létfontosságú, hogy minden pénzügyi tényező rendben legyen, ehhez pedig pontos elszámolás szükséges. Egy jó könyvelő állandóan felügyeli a vállalkozás gazdasági helyzetét, alakulását, ehhez szorosan kapcsolódik a bérszámfejtő munkája, aki a precíz elszámolásért felel.

Bérszámfejtés során meghatározzák a dolgozók munkabérét, társadalombiztosítási juttatásokat és minden más olyan költséget, ami a munkavállaló kifizetéséhez szükséges, mindez egyénenként kerül megállapításra. Bérszámfejtéssel készítik el az összesítő kimutatásokat is, amelyeken a bérek, egyéb juttatások, járulékok és levonások könyvelésre kerülnek a hivatalos nyilvántartásba. A számítások általában bérszámfejtő szoftverek segítségével történik, a program automatikusan számolja a különböző levonásokat, járulékokat, a bruttó bér ismeretében. Ezeket a szoftvereket rendszeresen frissítik, aktualizálják, a törvényeknek megfelelően.

Ha a bérek számítása megtörtént, a munkavállaló a bére mellé megkapja azt a papírt, ami megindokolja kifizetésének összegét pontról pontra. Ezen a bizonylaton megtalálható a bruttó munkabér, a felmerülő betegszabadság, vagy egyéb társadalombiztosítási juttatás összege, és a bruttó bért terhelő levonások összege.A nettó bér a levonások és a bruttó bér különbözetéből áll össze, ezt az összeget kapja meg ténylegesen a dolgozó. A bérszámfejtő szoftver, csak a számításban segít, a munka nagy részét a bérszámfejtő végzi, akik hibázhatnak, így fontos, hogy a munkavállaló ellenőrizze a kapott bizonylatot, a rajta szereplő információkkal. Amennyiben hibát vél felfedezni, mindenképp jelezni kell a bérszámfejtőnek, és ha tévedés történt, köteles kijavítani a hibát.

A bérszámfejtés egyáltalán nem egyszerű munka, rengeteg odafigyelést, és precizitást igényel. Sok adatra kell egyszerre odafigyelni, mindezt egyénekre bontva, így rendkívül összetett feladata van egy bérszámfejtőnek.

Ha szakemberre van szüksége bérszámfejtéssel kapcsolatban, keressen fel! Termel Katalin vagyok, regisztrált mérlegképes könyvelő, szolgáltatásaimról honlapomon, a www.profitkesz.hu címen tájékozódhat! Kérdés esetén hívjon telefonon a 06-30-923-1033-as számon vagy írjon e-mailt az info@profitkesz.hu címre!