A melanoma vizsgálat fontosságáról – Figyeljen oda egészségére!

2017 máj 29. | Életmód

A bőrünkben megtalálható, fekete-barna pigmentet termelő sejteket melanocitáknak nevezzük. Sajnos napjainkban egyre többször emlegetjük a melanoma kifejezést, ami a festékanyagot termelő sejteknek a rosszindulatú daganatát jelenti. Mivel az anyajegyekben nagyobb mennyiségben megtalálhatók a pigmentsejtek, ezért nagyobb az esély, hogy a rosszindulatú daganat az anyajegyekből alakulnak ki.

Hogy a bajt megelőzzük, rendszeresen át kell vizsgáljuk testünket, főleg, ha az átlagnál több anyajeggyel rendelkezünk. A szabálytalan körvonalú, gyorsan növekvő, eltérő barnás felületű anyajegyek a legveszélyeztetettebbek, így, ha ilyet észlelünk testünkön, mindenképp forduljunk bőrgyógyászhoz!

A bőrgyógyász melanoma vizsgálattal állapítja meg, hogy van-e okunk félni a gyanús kinézetű anyajegyeinktől. A szakember nemcsak szabad szemmel tekinti meg problémás bőrfelületünket, hanem speciális dermatoszkópiás vizsgálaton is átesünk, vagyis egy bőrgyógyászati célokra kifejlesztett nagyítóval diagnosztizálja az anyajegyek állapotát. A melanoma vizsgálat elsődleges célja, hogy még gyógyítható fázisban ismerje fel a rosszindulatú daganatot. Ha a bőrgyógyász nem biztos a melanomában, annak ellenére is tanácsolhatja a problémás anyajegy eltávolítását, mert, ha a speciális nagyítóval nem volt megállapítható a rosszindulatú elváltozás, ebben a helyzetben egy szövettani vizsgálat dönthet.

A melanoma vizsgálat elsősorban világos bőrű, -hajú, -szemű emberek számára fontos, akiknek az átlagnál jóval több anyajegye van, amik szabálytalan alakúak és kitüremkedő felülettel rendelkeznek. Ha korábban volt melanomával kapcsolatos megbetegedés a családban, akkor szervezetének megvan a hajlama a rosszindulatú daganat kialakulásához. A rendszeres ellenőrzés akkor is fontos, ha már eltávolították a rákos sejtet tartalmazó anyajegyeket, így megelőzhetjük újbóli kialakulását a betegségnek.

Ha testén gyanús kinézetű anyajegyekkel találkozik, mindenképp menjen el melanoma vizsgálatra! Bőrgyógyászaink a PhleboMed orvosi rendelőben mindent megtesznek azért, hogy még gyógyítható állapotban ismerjék fel a betegséget. Szolgáltatásainkról bővebben honlapunkon, a www.phlebo-med.hu címen tájékozódhat! Kérdés esetén hívjon minket telefonon a 06-30-902-0703-as számon, vagy írjon e-mailt az info@phlebo-med.hu címre!