Érdemes tudni az egyszeri anyasági támogatásról!

2017 ápr 4. | Nőknek

A szociális ellátórendszer fel van készülve arra, hogy a kismamákat támogassa a szülést követő időszakban, s ennek egyik eleme az egyszeri anyasági támogatás. Az egyszeri anyasági támogatás 2017-ben sem kötődik biztosítási jogviszonyhoz, tehát „alanyi jogon jár”. Értéke a mindenkori öregségi nyugdíj összegének 225%-a, vagyis 64.125,- forint. Azok az édesanyák, akik ikergyermekeknek adnak életet, 85.550,- forint támogatásban részesülnek.

Lássuk, kik jogosultak a támogatásra!

  • a kismamák, akik a terhességük alatt minimum négy alkalommal igazoltan részt vettek terhes gondozáson; koraszülés esetén legalább egy alkalommal,
  • igényelheti az örökbefogadó szülő, ha a születést követő hat hónapon belül jogerős döntés született az örökbefogadásról,
  • jogosult a gyám, ha a gyermek a szülést követő hat hónapon belül gondozásba kerül a jogerős határozat szerint.

Az igényléseket a szülést követő hat hónapon belül van lehetőség benyújtani, a lakcím szerint illetékes Magyar Államkincstár megyei igazgatóságánál. A határidő letelte után a kérelem nem érvényesíthető.

Ha további kérdése van a témával kapcsolatban, vagy szakértő segítségére lenne szüksége a szüléssel járó hivatalos ügyek intézésében, forduljon hozzánk bizalommal! Látogasson el honlapunkra, a www.babatb.hu webcímre, és bátran vegye fel velünk a kapcsolatot a + 36 1 459-4073-mas vagy a + 36 30 335-1330-as telefonszámok valamelyikén, illetve az info@babatb.hu e-mail címen!