A forrasztási elszívók

2017 márc 28. | Technológia

Lehet, hogy sokan nem gondolnak bele, de fontos tudni, hogy a forrasztás során keletkezett égésterméknek is egészségkárosító hatása lehet! Forrasztási munkánál biztosítanunk kell Önmagunk vagy alkalmazottjaink számára a megfelelő forrasztási elszívókat. Bár a kézi forrasztások esetén csak minimális füst keletkezik, rendszeres munkavégzés esetén ez is káros lehet szervezetünkre.

A forrasztás során keletkező égéstermékek elvezetése ma már alapvető követelmény nagyobb forrasztó létesítményeket üzemeltető cégeknél. A megfelelő elvezetés biztosítja, hogy az alkalmazottak biztonságos körülmények között végezhessék munkájukat. Az ilyen elvezetésnek manapság már több megoldása is lehet, de minden esetben szükséges a megfelelő kiépítés. A forrasztás során keletkező füstöket megtisztíthatjuk vagy akár a szabadba is elvezethetjük. A szabadba vezetés során viszont több kritériumnak is meg kell felelnünk. Az ilyen eseteknél különböző mérési és engedélyezési eljárásoknak kell eleget tennünk, amik további költségekkel járhatnak. Továbbá a nem megfelelő elvezetés során a káros anyagok visszajuthatnak a munkaterületre. Az ilyen elvezetés ezek mellett hatással van a szoba belső hőmérsékletére, télen visszaáramlik a hideg levegő, valamint nyáron a meleg levegő.

Egyes forrasztási elszívók esetében az alkalmazott szűrőberendezés a munkatérbe juttatja vissza a gépek által megszűrt levegőt. A szűrőrendszerek manapság legelterjedtebb változata a karos rendszer. Ezeknél a rendszereknél nincs szükség nagyobb szívóerőre, mert egyenesen a munkavégzőtől szívják el a keletkező káros füstöt. Az elszívó karok egy  géphez csatlakoznak. Ezek a gépek sokfélék lehetnek, gyártótól függően, de egyik közös jellemzőjük, hogy három szűrőréteget tartalmaznak, és ezek szűrik át a keletkező füstöt. Forrasztási elszívók terén sok féle és fajta elszívóból választhatunk, de ezeket általában a munkaterület nagysága szabja meg. Kisebb, akár csak egyszemélyes használat esetén egy asztali elszívó is megfelel a munkavégzőnek, de egy nagyobb terület esetén ajánlott a jobban kiépített rendszer.

Cégünk webshopjában többféle forrasztási elszívót is találhat. A forrasztástechnika területén bátran forduljon hozzánk! További információkat találhat weboldalunkon a www.elgelectronic.hu címen! Látogasson el hozzánk és vegye fel velünk a kapcsolatot a 06 (1) 789 01 11 telefonszámon!