Amit az agarak szőrzetápolásáról tudni kell

2017 márc 1. | Nőknek

Kecsesek, gyorsak és intelligensek – ők az agarak, a kutyavilág előkelőségei.  Érdemes megismernie őket közelebbről minden leendő kutyakozmetikusnak!

Az agarak ma már sportos társaink, akik valaha vadászkutyák voltak: nyúlra, őzre, de egyes arab törzsek még gazellavadászatra is használták őket. Nemes megjelenésűek, karcsú, izmos testfelépítésük futásra termett. Szabadban megállíthatatlanok, viszont otthon egy kiegyensúlyozott agár szinte elterül a kanapén.  A fajtacsoporton belül, szőrzetük szerint 3 alcsoportba oszthatók: hosszú szőrűek, durva szőrűek és rövid szőrűek.

  • A rövid szőrűek közé tartoznak a magyar-, az angol- illetve a népszerű olasz agár is.
    A szőrzetük egyenletes, kissé kemény tapintású, mely testhez simul. A közhiedelemmel ellentétben ez a szőrzettípus folyamatos gondozást igényel: házban, lakásban tartás esetén szőrzetét nem időszakosan, hanem folyamatosan váltja a kutya, tehát rendszeres ápolást igényel.  Az agarak szőre vékony, aljszőrzetük alig van, egy-egy durvább kefével vagy fésűvel könnyen felsérthető a kutya bőre. Érdemes kifejezetten rövidszőrű kutyák számára kifejlesztett eszközt használni, vagy ha nincs erre időnk, kutyakozmetikus mesterre bízni a feladatot!
  • A durva szőrű agaraknak két képviselője akad: a hatalmas ír farkaskutya és a nála kisebb skót szarvasagár. Közös jellemzőjük, hogy bozontos szőrzetük biztos védelmet nyújt az időjárás viszontagságai ellen. Egy réteg durva tapintású fedőszőrből és egy réteg puhább aljszőrzetből áll.  Ezen szőrzettípus különleges gondozást is igényel, amit jobb, ha kutyakozmetikus mester végez.
  • A harmadik nagy csoport a hosszú szőrű agaraké, mint például az afgán-, az orosz- vagy a perzsa agár. Lágyan leomló, szinte ékszerként viselt finom szőrzetük gyakori szakértői ápolást igényel. A rendszeres fésülés és kefélés megakadályozza, hogy csomók, gubancok alakuljanak ki. Megnöveszthető hosszúra, de rövidebb fazonra is nyírható,  viszont mindkét esetben elengedhetetlen a megfelelő és szakszerű ápolás.

Ön is a kutyák rabja? Ne habozzon, jelentkezzen a kutyakozmetikus képzésünkre vagy kutyakozmetikus mester képzésünkre! Kattintson weboldalunkra, a tapi-kutyakozmetika.hu-ra,
hívjon telefonon, a 06-30/779-8156-as telefonszámon vagy küldjön e-mailt az info@tapis-oktatas.com email címre!