Hova érdemes napelemet telepíteni: lapostetőre, vagy nyeregtetőre?

2016 okt 28. | Technológia

Egyre gyakoribb igény hazánkban is a napelem rendszerek telepítése. Már nem számít sem új keletűnek, sem idegennek a gondolat, hogy a ház tetején egy bonyolult működésű szerkezet különleges technikával befogja a nap sugarait. Annak ellenére, hogy számtalan előnnyel rendelkezik, és gyakorlatilag nincs negatív hozadéka, egyelőre még nem terjedt el a napelemek használata jelentős mennyiségben a magánházak, családi házak körében, bár a számuk növekvő tendenciát mutat.

A napelem rendszerekkel kapcsolatos első kérdés általában az ár. Középtávon egy ilyen szerkezet rendkívül költséghatékony, csökkenti az áramszámlát, és nagy mértékben környezetbarát megoldás. Amerre ma a világ tart, jó volna egy kicsit hozzájárulni az ökológiai lábnyomunk redukálásához. A második leggyakrabban feltett kérdés az, hogy hova érdemes napelemet telepíteni. Amennyiben építkezés előtt állunk, és még eldönthetjük hogy lapos, vagy nyeregtetőt szeretnénk, a napelem telepítése nem kell, hogy befolyásolja ezt a döntést, minden a gondos beállításon múlik.

Természetesen a lapostetőnek megvannak a maga előnyei, hiszen itt egész nap képes a nap energiáját befogni –  napelemek egyik nagy előnye, hogy a szórt fényt is hasznosítani tudják – . Azért egész nap – az éjszakát kivéve -, mert nem függ a Nap sugarainak dőlésszögétől. Nyeregtető esetében érdemes olyan helyre rakni a napelemet, ahol lehetőség szerint a legtöbbet sütheti a Nap. Amennyiben most kezdtünk neki a ház tervezésének, mindenképpen úgy alakítsuk a tetőt, hogy lehetőleg minél többet süthesse a Nap a tető azon oldalát, ahová a napelem telepítését szeretnénk elvégezni.

Tehát a lapostető mindenképpen előnyt élvez (panelek, lapostetős családi házak, irodák, rakodóépületek, bevásárlóközpontok, parkolók, stb.), de a nyeregtetőre is bőven kifizetődő megoldás napelemet vásárolni. Nálunk viszont még jobban megéri! Mi, az Opera Solar munkatársai hiszünk a napenergiában és a napelemek használatának jótékony hatásában a jövőre és a Földre nézve egyaránt. Szeretnénk hozzájárulni a globális felmelegedés csökkentéséhez! Ha Ön is ki szeretné venni a részét ebből a nemes folyamatból, és szeretne spórolni az áram számláján, keressen fel bennünket honlapunkon: www.operasolar.hu, ahol részletes leírásokkal és információval szolgálunk! Kérdésével, megrendelésével forduljon hozzánk bizalommal a +36 30 567 1432-es telefonszámunkon, vagy írjon e-mailt a kapcsolat@operasolar.hu címünkre!