Miért a téli hónapok során hibásodik meg a legtöbb akkumulátor?

2016 okt 27. | Technológia

Bár évek óta nem köszönthettünk különösebben hideg telet, az éjszakai hőmérsékletek így is jócskán fagypont alá süllyednek, már októbertől kezdve, egészen február végéig. Ezt főként az utcán parkoló autók érzik meg, hiszen a megfelelő védelem nélkül a hidegre érzékeny alkatrészek károsodhatnak. Az autó akkumulátor egy különösen érzékeny szerkezet, melyre a téli időjárás különösen veszélyes lehet.

Valószínűleg a gépjármű tulajdonosok többsége már szembesült legalább egyszer a problémával, hogy egy hideg téli reggelen, mikor szerette volna beindítani az autót, az nem indult. Ha sziszegő vagy nyöszörgő hangot hallatva lefullad, nagy valószínűséggel az autó akkumulátor vonható felelősségre érte. A meghibásodás leggyakoribb okai a következők lehetnek:

  • Laza vagy szennyeződött akkusaru – Ebben az esetben az ellenállás annyira megnő, hogy nem lehetséges a töltés átvitele, még ha az autó akkumulátor amúgy teljesen ép is. Ha fehér bokrosodást vagy oxidációt észlelünk, finom csiszolással eltávolíthatjuk.
  • Nedves akkufedél – A hirtelen hőmérsékletváltozás következtében előfordulhat, hogy a lecsapódó nedvesség rövidre zárja a két sarut, mely lassan koptatja a töltöttséget is.
  • Alacsony vagy túl magas töltés – Ha a töltőfeszültség 14,4V fölé megy, buborékok keletkezhetnek az autó akkumulátorba, melyek tönkre tehetik a cellákat. Az ideális töltés 13,5-13,6V között van!
  • Fagyás – Egy optimálisan feltöltött autó akkumulátor nem fagy meg, azonban, ha az töltés túl alacsony vagy túl magas, és a hőmérséklet eléri a kritikus pontot, azaz a -10°C-ot, képes megfagyni. Látható jellemzője, hogy az akkumulátor oldalai kidagadnak, és el is szakad, vagyis megszűnik a kapcsolat több cella között.

Egy kis odafigyeléssel a fenti problémák kiküszöbölhetőek, azonban, ha az autó akkumulátor meghibásodik, és cserére szorul, fontos, hogy megbízható forrásból szerezzük be az új darabot! Kínálatunkban számtalan márka és típus megtalálható!

Látogasson el honlapunkra, a www.csorba-akku.hu-ra, és tekintse meg ajánlatainkat. Kérdés esetén állunk rendelkezésére, telefonon a +36/1/379-3142-es számon, e-mailben pedig az info@csorba-akku.hu címen.