Reform a fuvarozásban: a digitális tachográf

2016 okt 3. | Technológia

Mindannyian ismerjük a rémtörténeteket a kamionosról, aki elalszik a kormány felett és elsodor magával együtt még egy tucat autóst. Rengeteg baleset történik azért, mert egy sofőr a megengedett időnél többet vezetett, és az ösztönei ebből kifolyólag eltompultak. Ezért nem érdemes a vezetőt hibáztatni, hiszen a legritkább esetben az ő döntése, hogy a munkaidőn túl is a volánnál üljön.

A sofőrök, a fuvarosok és úgy általában a közbiztonság védelmének érdekében hozta az Európai Unió a tachográfokról szóló törvényt. Az analóg-, illetve a digitális tachográf segítségével számon lehet tartani a vezetési- és a pihenőidőt, így nem kerül sor szabálysértésre.

Hogyan is működik a digitális tachográf?

A kezdeti analóg tachográfok helyét fokozatosan átveszik a modernebb és könnyebben kezelhető digitális tachográfok. A digitális tachográf elődjéhez hasonlóan a vezetési adatok rögzítésére és megőrzésére képes. A fedélzeti egység megközelítőleg 365 nap adatait képes tárolni, de ahogy az egyéb elektronikus készülékek esetében, a digitális tachográfról is érdemes pár havonta letölteni a rajta tárolt az anyagokat, a biztonság kedvéért. A sofőröknek nem csak többletmunkát okoz a digitális tachográf, hiszen segíti is őket például azzal, hogy előre jelzi a pihenőidő közeledtét. A vezetők saját chipkártyájuk segítségével tudják rögzíteni és menteni a vezetési adataikat a digitális tachográfon. A kártya körülbelül 28 nap adatainak tárolására képes.

Szeretne vezetőként dolgozni? A tachográf működésének ismerete elengedhetetlen! A Kamionsuli rengeteg gépjárművezetői képzése mellett tachográf képzést is indít! A tanfolyamon megtanítjuk a digitális- és az analóg tachográfok használatát, így bármilyen helyzetben felkészülten tudja használni a készüléket! Tekintse meg honlapunkon tanfolyamainkat, a www.kamionsuli.hu webcímen, és kérdésével forduljon hozzánk bizalommal a +36-1264-5040, +36-30-458-1723, +36-30-900-5562, +36-30-488-9015 telefonszámokon, illetve a kamionsuli@kamionsuli.hu e-mail címen!