Milyen gumiabroncsot válasszunk? – Jelölések és paraméterek

2016 szept 30. | Férfiaknak

Megérkezett az ősz, s ezzel újra beköszöntött az autógumik cseréjének időszaka. Legyen szó vállalkozásról vagy magánszemélyekről, eligazodni az gumiabroncsok világában nem egyszerű feladat. A rengeteg jelölés, típus és kialakítás összezavarhatja az embereket, ám alábbi írásunk segítségével mindenki megtalálhatja majd a számára szükséges kivitelt!

Minden autógumin szerepelnek jelölések, melyek ismeretében könnyebben eligazodhatunk a kínálatban. Nézzük tehát, milyen információk olvashatóak le bizonyos gumiabroncsokról. Íme, egy példa, ami szerepelhet egy autógumin: 195/60 R15 91. Ezekből a számokból kiolvashatjuk, hogy a gumiabroncs milliméterben mért szélessége 195. A 60-as jelölés egy százalékszám, mely az oldalfal magassága és a futófelület szélessége közötti arányt jelöli. Az R a radiális szerkezet jelölése, míg a 15 a felni inchben mért mérete. Végül pedig a 91-es szám jelöli a terhelési indexet. Ezek ismeretében, nézzük meg tehát, milyen információk olvashatóak le egy autógumiról:

  • Terhelési index – ez a szám jelöli a legmagasabb terhelhetőséget a gumiabroncs maximálisan megengedett sebessége mellett
  • Sebességi index – ez jelöli az autógumi maximálisan megengedett sebességét. Ez betűvel jelölendő, a T például 190 km/h.
  • Gyártási szám – a gyártási számot a DOT kód végén találhatjuk, mely szintén a gumiabroncs oldalán van feltüntetve. A teljes kód valahogy így néz ki: DOT 0604. Az első két szám a gyártási hetet, míg a másik kettő a gyártási évet jelöli, tehát 2004-nek a 6.-ik hetében.
  • Használati útmutatások – ezek a jelölések különböztetik meg a téli és nyári, illetve a 4 évszakos, vagy mezőgazdasági autógumikat

Ha további információra lenne szüksége gumiabroncsokat illetően, vagy határozott elképzelése van arról, mit keres, de még nem találta meg, látogasson el honlapunkra a www.akciosgumiabroncs.hu-ra, és tekintse meg ajánlatainkat! Kérdés esetén állunk rendelkezésére elérhetőségeinken, akár telefonon a 06-1-276-2694-es vagy a 06-20-358-8056-os számon, akár e-mailben az info@akciosgumiabroncs.hu címen. Találja meg a tökéletes autógumit nálunk!