Hogyan égessünk fát hatékonyan?

2016 szept 30. | Lakberendezés

Közeledik a téli időszak, és fel kell készülnünk a fűtésre. Akik kandallóval, kályhával vagy kazánnal fűtenek, sokszor megtapasztalják, hogy a faégetés nem mindig olyan egyszerű folyamat, mint gondolnánk. A fa rendeltetésszerű és hatékony égetéséhez érdemes megfogadni pár szabályt, ezzel időt és energiát is spórolhatunk magunknak.

Mindig használjunk többet egy farönknél

Soha ne csak egy darab farönkkel akarjunk fűteni, még akkor sem, ha nem akarunk sok fát égetni. Az égetési folyamat összetett és sokáig tart, ezt egy farönk nem képes véghezvinni, hamarabb elég, mintsem hogy rendesen fűtsön.

A kevés füst jó jel

A kandalló begyújtása után érdemes megnézni, hogy mennyi füst távozik a kéményünkből. Minél kevesebb füst hagyja el a kéményt, annál optimálisabb a fa égése. Ha vastag, fekete füstfelhő hagyja el a kéményünket, akkor a fa nem ég elég intenzíven.

Tiszta kandalló = meleg kandalló

Fontos a kandallónkat tisztán tartani, és legalább évente egyszer eltávolítani belőle a kormot. Akár egy pár milliméteres koromréteg is képes csökkenteni a kandalló hőfokát. Ha fenyőt égetünk, akkor gyakrabban kell tisztítani a kandallót, ugyanis az hagyja maga után a legtöbb kormot.

A különböző típusú fák más szinten melegítenek

A keményfa nagyobb meleget biztosít, mint a puhafa, ám sokan szokták inkább az utóbbit választani olcsósága miatt. A tél kezdetén és végén érdemes puhafával fűteni, így nem alakítja át a házunkat szaunává az enyhébb időszakban. A puhafa gyorsabban ég, de ha teszünk hozzá keményfát is, akkor tovább tart a hatása.

A tetejét gyújtsuk meg, ne az alját

Ez a szabály kandallónként eltérő lehet, tehát ebben kérjük ki szakember véleményét. Nem árt megjegyezni, hogy bár a köztudatban az él, hogy a farakást mindig alulról kell meggyújtani, sok kandalló úgy van tervezve, hogy a farönkök tetejéről indított égés a legoptimálisabb számára.

Ha vízteres kandallót, vegyes tüzelésű kazánt, vagy cserépkályhát szeretne beépíttetni otthonába, forduljon hozzánk bizalommal! Tekintse meg szolgáltatásainkat, termékeinket, és galériánkat honlapunkon, a www.kandallokazan.hu webcímen! Kérdésével keressen minket a +36/70-380-9371-es telefonszámon, illetve az info@kandallokazan.hu e-mail címen!