Adózás Ausztriában

2016 szept 30. | Üzlet

Ha hosszabb távon szeretne Ausztriában élni, vagy csak kijárna dolgozni, mindenképp felkészültnek kell lennie az adózási törvényekből. Nem mindegy, hogy mennyit és hogyan kell Ausztriában adózni, illetve az sem, hogy van-e lehetőség adóvisszatérítés igénylésére.

Az első fontos tudnivaló, hogy honnan kell beszerezni az E9 jövedelemigazolást. A nyomtatványt a magyar NAV irodákon túl a Finanzamt kirendeltségeinél is be lehet szerezni. Az E9 jövedelemigazolást csak akkor adja ki a NAV, ha az adott személy adott le SZJA bevallást. Ha nem volt Magyarországon szerzett jövedelmünk az évben, akkor „0”-ás adóbevallást kell készítenünk.

Állampolgárságtól függetlenül azok minősülnek korlátlanul adókötelesnek Ausztriában, akik állandó vagy ideiglenes lakhellyel rendelkeznek. Korlátozottan pedig azok adókötelesek, akik ausztriai lakhellyel nem rendelkeznek, de Ausztriából jövedelmet kapnak. Fontos tudni az ausztriai adózással kapcsolatban, hogy aki korlátozottan adóköteles, az nem tudja igénybe venni gyermektartási, és az egyedülálló szülőknek járó adókedvezményt. Amikor az ausztriai adóbevallás benyújtására kerül sor, az ausztriai lakcím – lakcímmel nem rendelkezőknek a munkahely – alapján megállapított Finanzamt-hoz kell bevinni a nyomtatványt.

Ausztriai adózás esetén Magyarországnak nem kell adózni az ausztriai jövedelmünkből. Ausztriai adóvisszatérítésre jogosult az, akinek fizetése nem érte el az adómentes jövedelemhatárt (pl. 15-20 órában lett bejelentve). Ez azt jelenti, hogy a munkáltató által befizetett TB 10%-át jóváírja az Adóhivatal.

Szeretne még többet megtudni az ausztriai adózásról? Tájékozódna az ausztriai családi pótlék igényléséről, és az egyéb ausztriai szociális juttatásokról? Látogasson el a www.infoausztria.com webcímre, és tudjon meg többet az ausztriai ügyintézésről! Forduljon hozzánk bizalommal, ha segítségre van szüksége hivatalos ügyeinek intézésében, vegye fel velünk a kapcsolatot a +36-70/522-1999-es telefonszámon, illetve az info@infoausztria.com e-mail címen!