Érdekességek a kompresszorok világából

2016 aug 17. | Technológia

A kompresszor egy olyan szerkezet, melyet erőgép meghajtásával működtetnek, feladata pedig bizonyos gázok nyomásának növelése, miközben a térfogatukat csökkenti. Működési elve hasonló a szivattyúkéhoz, hiszen mindkét kialakítás képes csöveken keresztül különböző halmazállapotú anyagokat szállítani, ám míg a szivattyúk úgymond összenyomhatatlan folyadékot, addig a kompresszorok összenyomható gázokat szállítanak.

A kompresszorok különböző típusok alapján csoportosíthatóak, melyek kialakításukat és működésüket tekintve eltérőek lehetnek.

  • A radiális kompresszor működése hasonlatos a radiál ventillátoréhoz. A „csigaházban” egy tengelyre szerelt forgószék forog, mely általában egy hátlapból, hajlított lapátokból és előlapból áll. A gáz a csigaházba jutva terelőlapátok segítségével vezetődik a megfelelő irányba. A csigaház gyűjti össze a kiáramló gázt, mely a folyamat végére átalakul potenciális energiává, azaz megnő a nyomása. A radiál kompresszort főként olajfinomítókban, vegyi üzemekben és gázturbinákban alkalmaznak.
  • Csavarkompresszorral gyakran találkozhatunk. Ez a szerkezet a kompresszorok világában igen közkedvelt, melyben két megfelelően kialakított profilú, egymáshoz kapcsolódó csavarfelülettel rendelkező forgórész található. A csavarkompresszorok lehetnek stabil beépítésűek, de akár hordózhatóak is.
  • A spirálkompresszor háza és forgórésze egy-egy azonos geometriájú spirálgörbéből áll. Hasonló működése van, mint a csavarkompresszornak. A spirálkompresszort lehet alkalmazni kompresszorként, vákuumszivattyúként és szivattyúként is.

Emellett létezik még dugattyús-, axiális-, csúszó lapátos és egyéb kialakítású kompresszor is.

Mikor a gáz áthalad a kompresszoron és megnő a nyomása egyben fel is melegszik, mely jelenség miatt szükséges, hogy a szerkezet ne legyen tökéletesen hő szigetelve a környezettől. Emiatt ugyan veszteség észlelhető, ám ez szükséges a kompresszor megfelelő működéséhez, és a gáz térfogatának csökkentéséhez.

Cégünk sok éve foglalkozik kompresszorok forgalmazásával, ezért tudjuk, milyen fontos, hogy kizárólag megbízható és minőségi kínálattal állunk ügyfeleink rendelkezésére! Látogasson el honlapunkra a www.kompresszor-technika.hu-ra, és tekintse meg ajánlatainkat! Kérdés esetén vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal telefonon, a 06-20-519-1541-es számon, e-mailben pedig az info@kompresszor-technika.hu címen.