Érdekességek – A gyémántcsiszolás folyamata

2016 júl 1. | Technológia

Ha valakit megkérünk, hogy soroljon fel öt drágakövet, jó eséllyel a gyémánt köztük lesz. Ismertségét és népszerűségét a fizikai és kémiai tulajdonságainak köszönheti. Ez a széncsoportba tartozó ásvány ugyanis a világ legkeményebb ismert köve, amely a természetben fordul elő. Ezen ismérve alapján nem nehéz elképzelni, milyen kihívásokat jelenthet a gyémántcsiszolási folyamat.

A gyémántcsiszolás sok tekintetben eltérő lehet, kontinenstől, kitermelőtől és formai elvárástól függően. A különböző csiszolástechnikáknak köszönhetően más-más tisztaságú és karátú lesz. Érdekességként megfigyelhető, hogy míg az európai viszonylatokban a kő tisztaságára és tökéletességére törekednek, addig a keleti civilizációban a kevesebb súlyveszteség a releváns tényező. A csiszolástechnikák fajtáit az alábbi típusokba sorolhatjuk:

  • Briliáns – Ez az úgynevezett síklapú csiszolás legismertebb fajtája. Formáját tekintve eltérő lehet, de szinte mindegyik az oktaéderből vezethető le. Ennél a csiszolástechnikánál az anyagveszteség viszonylag nagy. A briliáns csiszolás tájéktól függően változó lehet.
  • Rozetta – Ennél a csiszolástechnikánál jóval kisebb az anyagveszteség, ám fényhatását és tisztaságát tekintve meg sem közelíti a briliánsét. Ennek a típusnak is több fajtája ismeretes, legnépszerűbb az úgynevezett teljes hollandi rozetta.
  • Fantázia – A gyémánt felhasználásától függően az alakja néha eltérő lehet, mint az átlagban megszokotté. Ezeket a formákat fantázia alaknak nevezik. Ide tartoznak a kerek, körte, csepp, és lapos formák.

A gyémántcsiszolást a 14. század óta ismerik és tökéletesítik. Napjainkban már komoly technikai újítások állnak rendelkezésünkre, melyek segítségével jóval egyszerűbb és rövidebb időigényű a folyamat, mint régen.

Ám ezek ellenére is komoly felszereltség és minőségi csiszolóanyag szükséges ahhoz, hogy a gyémánt ne sérüljön, a végeredmény pedig tökéletes legyen! Cégünk kínálatában számtalan típusú csiszolóanyag megtalálható a különböző csiszolástechnikákhoz igazodóan. Ha Ön is megbízható eszközöket keres, látogasson el honlapunkra, a www.dunaholz.hu oldalra! Kérdés esetén állunk rendelkezésére elérhetőségeinken, akár telefonon, a 06 30/996-43-82-es számon, akár e-mailben, a dunaholz@gmail.com címen!